10 januari 1929: Kuifje in de krant!

Weet jij het nog?

Duizend bommen en granaten! Was jij vroeger ook helemaal gek op de stripverhalen van Kuifje?

Vandaag is het precies 89 jaar geleden dat er voor het eerst een aflevering van ‘Kuifje’ verscheen in de jongerenbijlage van de Belgische katholieke krant ‘Le Vingtième’. Een hele poos geleden. Recenter is de televisieserie van Kuifje die de VARA in de jaren negentig uitzond. Maar dat is middels ook alweer meer dan twintig jaar geleden! Wat weet jij nog van Kuifje?

Kuifje in het land van de Sovjets

De strip werd bedacht en getekend door de Belgische striptekenaar Hergé, pseudoniem van Georges Remi. Van oorsprong is de strip in het Frans, maar inmiddels in vele talen vertaald. In Nederland verscheen Kuifje voor het eerst eind 1940 in de Belgische krant ‘Het Laatste Nieuws’. In die strip heette Kuifje tot 1943 nog Tintin. Bij de publicatie van de strip ‘De geheimzinnige ster’ werd Tintin omgedoopt tot Kuifje. Sindsdien heet Tintin in alle Nederlandse uitgaven Kuifje.

Terug naar het begin van Kuifje in België. Daar verscheen het allereerste album in 1930. Hierin maakte Kuifje een journalistieke reis door de Sovjet-Unie waarbij communisten er flink van langs kregen. Het katholieke blad was namelijk anti-communistisch en wilde bij de lezers het communisme ter discussie stellen. In de verhalen die volgden reist de avontuurlijke reporter samen met zijn hond Bobbie de hele wereld over om problemen op te lossen. Andere bekende karakters uit de strip zijn natuurlijk kapitein Haddock, die zo nu en dan in woede uitbarst en de slechthorende professor Zonnebloem. Ook de stuntelige detectives Janssen en Jansen komen regelmatig in de verhalen voor. In Nederland kwam het allereerste stripalbum trouwens pas in 1946 uit.

De avonturen van Kuifje verfilmd

Na de dood van Hergé in 1983 zijn er jammer genoeg geen nieuwe verhalen meer verschenen van Kuifje. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de populaire strip Suske en Wiske had de tekenaar vastgelegd dat niemand anders na zijn dood de serie mocht voortzetten. In 1983 werden plannen gemaakt om alle kleurenalbums te verfilmen. In Canada zijn uiteindelijk 21 van de 22 kleurenalbums verfilmd. Het album ‘Kuifje in Congo’, later opnieuw uitgebracht als ‘Kuifje in Afrika’ ontbreekt echter. Hergé was niet bepaald trots op hoe hij de bevolking destijds had neergezet. Bovendien werden er in het verhaal gewetenloos dieren afgeschoten. Het allereerste album ‘Kuifje in het land van de Sovjets’ is overigens ook niet verfilmd. Dit komt omdat er geen gekleurde versie van bestaat.

Onverminderd populair

Kuifje en zijn hond Bobbie zijn nog steeds erg populair. De avonturen van het duo spreken jong en oud aan. Volgens Wikipedia zijn wereldwijd meer dan 230 miljoen albums verkocht. En wist je dat er zelfs een album van Kuifje in het Fries is verschenen? ‘De Krab met de gouden skjirren’. Kuifje wordt hierin Túfke genoemd. En zijn hondje Bobbie? Die heet Bonne!

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top