5 x leuke dingen om te doen met de kleinkinderen

Je hoeft alleen maar te kijken naar een grootouder die vol trots en met een grote grijns over zijn of haar kleinkind praat, om te weten dat kleinkinderen een grote bron van levensvreugde kunnen zijn. Andersom is uit onderzoek gebleken dat ook de kleinkinderen gelukkiger zijn wanneer ze een goede band hebben met hun opa en oma. Eigenlijk maakt het dus helemaal niet zoveel uit wat voor activiteiten je doet wanneer de kleinkinderen er zijn, want gelukkig worden jullie toch wel! Maar soms wil je gewoon eens écht iets leuks ondernemen. Hieronder geven we 5 tips voor een hele geslaagde dag.

Lopen (of klimmen) door de boomtoppen

De meeste grootouders maken graag een wandelingetje. Zolang de kleinkinderen nog een leeftijd hebben waarop ze lekker in de kinderwagen liggen of voortgeduwd worden in zo’n handige driewieler vinden ze dat struinen vaak helemaal prima en zelfs leuk, vooral als ze zelf ook net kunnen lopen. Maar zodra ze wat ouder worden is wandelen helemaal niet hip en blijven ze liever naar een schermpje turen. Heb je toch je zinnen gezet op een fijne boswandeling maar wil je je kleinkinderen ook een leuke en avontuurlijke dag bezorgen? Trek dan de wandelschoenen aan en breng een bezoekje aan het Boomkroonpad in Drenthe. Dit pad door de boomtoppen is 127 meter lang, wat een avontuurlijk wandelingetje van ongeveer een half uur oplevert, maar daarnaast zijn er allerlei andere leuke dingen te beleven rondom het buitencentrum, zoals het speelbos of het kabouterpad. Ben jij helemaal topfit, hebben jij en de kleinkinderen geen hoogtevrees en zijn jullie wel in voor een uitdaging, dan kun je het zelfs nog een beetje spannender maken door te kiezen voor een klimbos, van bijvoorbeeld Fun Forrest. Hier geen praktische wandelpaden, maar lekker klauteren, slingeren en tokkelen. Zelfs met jonge kleinkinderen is dit vaak mogelijk omdat er speciale kidsparcours zijn. De kleinkinderen zullen apetrots zijn op hun stoere klauterende opa of oma!

Suppen voor een spetterende dag

Kinderen en water; (bijna) altijd een goede combinatie. Toch vinden kinderen het vaak het allerleukste om lekker actief bezig te zijn en voor veel opa’s en oma’s is dat ook erg leuk. Omdat kitesurfen misschien iets te hoog gegrepen is voor de meeste grootouders, uitzonderingen daar gelaten, kun je er ook voor kiezen om heerlijk zen op een sup board door het kalme water te glijden. Bij deze watersport sta je rechtop op een soort surf board met een peddel in je hand om vooruit te komen. Als je het nog nooit eerder gedaan hebt is het slim om samen met de kleinkinderen een lesje te boeken, zodat je het onder begeleiding van een pro kunt leren. Het allerleukste is het natuurlijk als opa of oma met extra dramatisch effect van het board afvalt, maar echt nodig is een nat pak allerminst want doordat een sup board vrij breed is blijft het best makkelijk om je evenwicht te bewaren. Een proefles suppen is bijna overal in Nederland wel te vinden. Deze activiteit is alleen geschikt voor kleinkinderen en opa’s en oma’s met een zwemdiploma.

Cultuursnuiven in het museum

Een museum saai? Echt niet! Als je tegen de kleinkinderen zegt dat jullie een uitstapje gaan doen naar een museum kun je echter meestal rekenen op lange gezichten, want het woord museum klinkt voor kinderen nou eenmaal niet heel avontuurlijk. Helemaal onterecht natuurlijk, want er zijn ontzettend veel leuke kindermusea in Nederland. Voor elke leeftijdscategorie is er wel iets te vinden. Met de allerkleinste kleinkinderen ga je uiteraard naar het Nijntje museum in Utrecht. Want welke dreumes, peuter of kleuter is er nou geen fan van dit wereldberoemde konijntje? Liever wat meer karakters uit de literatuur? Dan is een bezoekje aan het kinderboekenmuseum in Den Haag perfect! Voor de iets oudere kinderen is museum Naturalis in Leiden een hele goeie. Niet voor niets is dit het Europese Museum van het jaar 2021. En in een tijd waarin het klimaat een van de belangrijkste onderwerpen ter wereld is, mag een bezoek aan dit museum eigenlijk niet ontbreken. Voor de opa’s en oma’s die van kunst houden en de puberende kleinkinderen is het Moco museum in Amsterdam, waar een expositie van de Britse Street Art kunstenaar Banksy te zien is een strak plan.

Bij opa en oma logeren 2.0

Logeren bij opa en oma is natuurlijk al een feestje op zich, maar je kunt er natuurlijk helemaal een onvergetelijke ervaring van maken door eens een bijzondere overnachting te boeken. Wat dacht je van een overnachting in een (uiteraard van alle gemakken voorziene) stoere boomhut? Of een logeerpartijtje in een historisch schip? Maar de mogelijkheden zijn enorm. Een yurt of tipi, een pipo kar, bovenin een grote kraan of onder de sterrenhemel in een grote doorzichtige bubbel, je kunt het zo gek niet bedenken. Is je budget beperkt dan hoef je het natuurlijk helemaal niet zo gek te maken, want ook een tent in de achtertuin of zelfs in de woonkamer is voor veel kleinkinderen al een groot avontuur.

Een gouwe ouwe; zeehondjes kijken in Pieterburen

Tegenwoordig staat niet iedereen meer te klappen bij het vooruitzicht van een uitstapje naar de dierentuin. Steeds vaker stelt men zichzelf de vraag of het wel ethisch verantwoord is om dieren te ‘gebruiken’ als attractie. Wil je toch graag een ervaring met dieren zonder je daar schuldig over te voelen, dan is een bezoek aan Zeehondencentrum Pieterburen een uitkomst. Hier worden zeehonden opgevangen die het zelf even niet meer redden, die vervolgens weer worden vrijgelaten als ze weer helemaal gezond zijn. Waar je overigens ook gewoon bij kan zijn, hoe gaaf is dat! Maar ook als je alleen het centrum zelf bezoekt smelt je samen met je kleinkinderen weg bij die prachtige glimmende zwarte ogen. Succes verzekerd!

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top