Asperges de France ȧ la Gerda

Gerda verblijft momenteel in Frankrijk. Op een zonnige dag met een temperatuur van zo’n twintig graden rijdt ze door de Provence. 

Het klimaat van de Provence-Alpes-Cotec d’Azur staat bekend als zonovergoten mediterraans. Tijdens het verkassen van de Pyreneeën naar de Franse Alpen komen mijn man en ik langs zo’n typische boerenschuur. Alhier kijk ik verheerlijkt in het rond. Stapvoets leg ik de meters af langs de schappen. Alles maar dan ook alles wil ik gezien hebben voordat we verder reizen.

Smaak en echte kleuren

In deze ‘boerenschuur’ zijn allerlei streekgebonden producten verkrijgbaar. Van verse zomerse koninkjes (zomerzoete aardbeien) tot aan asperges. Van verse ananas tot glimmende felrode tomaten. Streekgebonden olijfolie – verkrijgbaar in zowel blik als fles – en zout uit een nabijgelegen natuurgebied. Alle producten hebben smaak en laten echte kleuren zien.

Tsja, wat voor lekkers kies je dan uit. Aardbeien, dat is een goeie, zeker voor onderweg – heerlijk en gezonde snoepwaar. Stapje voor stapje en bij ieder product even ruiken, voelen, nog eens ruiken, proeven – indien mogelijk -. Even nadenken en checken wat ik graag mee wil naar huis of naar het volgende adres in Frankrijk. Ik voel me de koning te rijk op deze plek. Zintuiglijk sta ik helemaal op scherp. Nu gaat het alleen nog om keuzes maken.

Wat een heerlijkheid

De vers gestoken asperges staan in bosjes opgebonden in de display. Kraak verse groene koninklijke varianten met een touw samengebonden tot bundels. Daarnaast liggen manden (zo’n 2 kilo per mand) vol met witte asperges tentoongesteld. Wat een heerlijkheid om even van te genieten. Oogstrelend is deze kraam alleen al. Allemaal lokale producten met ieders hun eigen verhaal. De olijfolie vierge extra, het in nabijgelegen gebied gewonnen zout en aardbeien met een bosje verse asperges gaan uiteindelijk mee op doorreis. Inmiddels hebben de asperges de BBQ gehaald.

Ingrediënten:

  • ½ – 1 kg groene asperges
  • Olijfolie vierge extra
  • Herbamare kruidenzout
  • Herbes de Provence

Aan de slag:

Asperges wassen en het houtachtige kontje (1-2 cm) eraf snijden. In een schaaltje de asperges besprenkelen met olijfolie en kruiden. Deze even laten rusten. Als de BBQ goed op temperatuur is kun je de asperges 8-10 minuten grillen. Daarna een snufje kruidenzout erover strooien. Bon appetit et au revoir!

Hartelijke (kook)groet,

Gerda Uiterwaal

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top