Buurtfeest

Betrokken buren, waar vind je die nog?

‘Een goede buur is beter dan een verre vriend’, luidt het gezegde. Een waarheid als een koe voor veel mensen als ze steun, betrokkenheid en plezier ervaren van en met hun buren. Buurten worden socialer en veiliger als de bewoners elkaar kennen en zich samen inzetten voor die buurt.

Lief en leed

Je ziet het gelukkig vaak: de oude alleenstaande mevrouw van Vliet van nummer 15 is ziek en buurvrouw Jannie van nummer 11 doet de boodschappen. Buurjongen Sam van nummer 21 laat haar hondje een weeklang uit. Of de echtgenote van Kees op nummer 3 ligt na een operatie een tijd in het ziekenhuis en de naaste buren nodigen Kees om de beurt uit voor het avondeten. Veel buurten en straten hebben een groepsapp, waar lief en leed in gedeeld wordt en hulp geregeld waar dat nodig is. Maar niet alleen in moeilijke tijden is er contact, er wordt regelmatig bijgepraat tijdens een buurtfeest of barbecue.

Burenruzies

Helaas is niet iedereen dikke maatjes met de buren. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) meldt dat het aantal burenruzies vorig jaar is gestegen. Tv-programma’s als ‘Bonje met de buren’ en ‘Mr. Frank Visser doet uitspraak’ zijn er niet voor niks. De meeste burenruzies gaan over geluidsoverlast. Andere onderwerpen zijn rook uit vuurkorf of houtkachel, rommel en overhellende bomen. Vervolgens ontstaan dan pesterijen, zoals een kras op de auto. Af en toe gaan de ruziënde buren elkaar zelfs fysiek te lijf.

Buurtbemiddeling

Ruzie in de buurt heeft enorme gevolgen voor je gezondheid, welbevinden en je gevoel van veiligheid. Thuis is de plek waar je tot rust komt en je prettig voelt. Als dat door een burenruzie verstoord wordt, is dat vreselijk. Het is dan ook het beste om zo snel mogelijk met de buren in gesprek te gaan, op een rustige manier. Waarbij goed geluisterd wordt naar de andere partij. Communicatie is de basis, al is dat niet altijd voldoende, hoe je je best ook doet. Dan is het inschakelen van buurtbemiddeling of de wijkagent nog een mogelijkheid. En soms is verhuizen de enige optie.

Burendag

Burendag is een initiatief van het Oranjefonds en Douwe Egberts (logisch, want dat kopje koffie is perfect bij de kennismaking met je nieuwe buren of het bespreken van geluidsoverlast van de piano). Het is bedoeld als jaarlijks terugkerend feestje waar je gezellig samenkomt en iets goeds doet voor de buurt. Dit jaar is het op 22 september. Er staan al ontzettend veel leuke buurtinitiatieven gepland, maar je kunt natuurlijk ook een spontane buurtborrel organiseren of een extra lang praatje maken met je oude buurvrouw. Dat mag trouwens ook op andere dagen.

Wij willen bij 50+ op 22 september aanstaande aandacht besteden aan burendag door een mooi persoonlijk verhaal te plaatsen over buren en wat zij voor elkaar betekenen. Heb jij een bijzondere band met je buren en wil je dat met ons delen? Vertel het ons door een mail te sturen naar redacteur Boukje, boukje@50plusinnederland.nl. Zij neemt contact met je op en grote kans dat jouw ode aan je buren dan geplaatst wordt!

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top