Bewonder spectaculaire zandkunstwerken tijdens het EK Zandsculpturen

Heb jij je altijd al afgevraagd hoe zandkunstenaars toch zulke prachtige en indrukwekkende zandsculpturen tot leven brengen uit een grote bult zand? Dan is deze week de uitgelezen kans om die vraag voor eens en voor altijd te beantwoorden tijdens het Europees Kampioenschap Zandsculpturen 2021 in Zandvoort.

10 jarig jubileum is meteen het laatste

Terwijl overal evenementen worden afgelast of uitgesteld en de musea nog steeds gesloten zijn, is er besloten om het EK Zandsculpturen toch door te laten gaan. Een groot voordeel is natuurlijk dat de kunstwerken in de buitenlucht gemaakt worden en te bewonderen zijn. Dit is overigens waarschijnlijk de laatste keer dat men de zandkunstenaars in Zandvoort aan het werk kan zien, want het EK vindt dit jaar voor de laatste keer plaats. De organisatie van het Europees Kampioenschap is voor sponsering afhankelijk van zowel de gemeente als het Holland Casino. Vanwege de huidige crisis gaat men ervan uit dat deze financiële steun niet voortgezet kan worden.

Coronabeperkingen bepalen deelnemers

Om veiligheidsredenen en vanwege de coronamaatregelen ziet het EK Zandsculpturen er dit jaar iets anders uit dan voorgaande edities. Ook dit jaar wordt er door de toonaangevende organisator World Sand Sculpting Academy geen zandsculpturen festival georganiseerd, maar blijft het EK beperkt tot een openlucht expositie. Tevens zijn de zes deelnemende zandkunstenaars allemaal woonachtig in Nederland, hoewel zij wel verschillende nationaliteiten hebben, omdat het invliegen van kunstenaars uit andere Europese landen niet mogelijk is vanwege reisbeperkingen. Drie van de kunstenaars hebben de Nederlandse nationaliteit, een de Belgische en twee de Ierse. Vorig jaar ging de Nederlandse zandkunstenares Susanne Ruseler er met de eer vandoor.

Thema “Landschap door het oog van de meester”

Net als de voorgaande jaren is er ook dit jaar een centraal thema waar de zandkunstenaars zich door mogen laten inspireren. Dit jaar is dat het thema “Landschap door het oog van de meester”.  Vanaf 3 mei tot en met 9 mei tussen 9 en 17 uur tonen de zandsculptuurkunstenaars hun kunstzinnige vaardigheden op verschillende plekken in Zandvoort aan Zee. Ben je minder geïnteresseerd in het creatieve proces maar wel benieuwd naar het eindresultaat dan hoef je je niet per se deze week naar Zandvoort te spoeden, want de voltooide sculpturen zullen nog tot augustus te bewonderen zijn.
Op 9 mei maakt de vakjury bekend welke zandkunstenaar wordt uitgeroepen tot winnaar van deze  vermoedelijk laatste editie van het EK Zandsculpturen in Zandvoort aan Zee.

Bron:

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top