Drie oorzaken van diabetes type 2 

Het ontwikkelen van diabetes type 2 is ondertussen toch wel degelijk een groot probleem aan het worden. Sinds de jaren 70 is het aantal suikerziekte patiënten namelijk explosief gestegen, terwijl nog altijd steeds meer mensen last krijgen van deze aandoening. Inmiddels zijn er al meer dan een miljoen mensen die de diagnose diabetes type 2 hebben gekregen, met alle gevolgen van dien. Er lijkt dus niet echt verbetering in te komen, wat onder meer komt doordat veel mensen niet de oorzaken van diabetes type 2 kennen. Als je niet weet wat je ziek maakt, dan kun je hier natuurlijk ook lastig iets tegen doen. Mogelijk ga je zelfs de antwoorden in de verkeerde richting opzoeken. Hieronder vind je drie oorzaken van diabetes type 2 die opgesteld zijn door de experts van de site Ziektevrijleven, waarop je ook informatie kunt vinden over hoe je voorkomt dat je suikerziekte ontwikkeld. 

Te veel suikers en koolhydraten

Eén van de diabetes type 2 oorzaken gaat over het te veel eten en drinken van zowel suikers als koolhydraten. Dit is unaniem bepaald door de artsen en onderzoekers in de medische wereld. Het te veel binnenkrijgen van suikers en koolhydraten is gewoon echt een groot probleem. Als je diabetes type 2 hebt dan is namelijk je suiker- en insulinespiegel constant te hoog, waardoor je alvleesklier het zwaar te verduren heeft. Dit orgaan zal dan namelijk zeer veel insuline aan moeten maken, wat komt doordat we in Nederland simpelweg te veel suikers en koolhydraten eten. Sterker nog, ons voedingspatroon bestaat over het algemeen voor 50 tot 60 procent uit koolhydraten, wat echt veel te veel is.

Genen

Niet altijd kun je er iets aan doen dat je diabetes type 2 ontwikkeld. Genen kunnen namelijk wel degelijk een rol spelen, al zullen ze nooit dé reden zijn dat je suikerziekte hebt. Er zijn dus wel genen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van diabetes type 2. Als je deze genen hebt dan ben je dus ook vatbaarder voor het ontwikkelen van suikerziekte. Er zijn een aantal risicogenen, waaronder GCCR en ABCC8. GCGR is een glucagon hormoon dat betrokken is bij de suikerregulatie, terwijl ABCC8 juist een rol speelt bij het reguleren van de insuline. Toch zijn er mensen die zulke genen hebben maar nooit diabetes hebben gekregen, terwijl er ook personen met diabetes zijn die niet deze genen hebben.

Niet genoeg bewegen

Uit wetenschappelijk onderzoek wordt één ding heel duidelijk: hoe meer je beweegt, hoe kleiner de kans is dat je diabetes type 2 zult ontwikkelen. Het is dus zeker goed om veel te bewegen en te sporten, wat hoe dan ook gezond is. Dit is dus ook het geval om te voorkomen dat je diabetes type 2 ontwikkeld, wat twee redenen heeft. Tijdens het bewegen zullen je ingenomen suikers verbranden, terwijl je insulinegevoeligheid door het sporten ook verhoogd zal worden. Hoe gevoeliger je bent voor insuline, hoe minder je van het hormoon nodig hebt om de suikers op te nemen in je bloedbaan.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top