Geloof jij in geluk?

Ons nieuwste redactielid Rinnie Nauta is 78 jaar en opent het nieuwe jaar met een zoektocht naar geluk. 

Ik ben iets achtergebleven en als de meeste mensen van de groep waarmee ik op reis ben, er schouderophalend en hoofdschuddend voorbij gewandeld zijn, neem ik de tijd om het monument nog wat beter te bekijken. We lopen met een plaatselijke gids door een schitterend aangelegd park in Weimar, een stad in het oosten van Duitsland. Dit is de plaats, waar Goethe en Schiller hun sporen hebben nagelaten. Op een platte vierkante steen, die volgens Goethe de mens voorstelt, ligt een kogelronde, door de tijd verweerde grijze steen. Het heeft een doorsnee van ongeveer vijftig centimeter. Een kolos aan gewicht. ‘Dit is het geluk’, moet de schrijver ooit gezegd hebben, waarop hij vervolgde met de woorden: ‘Als je die steen aanraakt, ben je voor altijd gelukkig, maar je moet er wel in geloven’.

Broos

De zon geeft nog meer karakter aan de verweerde stenen. Donkere en lichtere partijen springen extra in het oog. Het eenvoudige beeld intrigeert me vanwege de woorden van de dichter en schrijver en de tegenstellingen van vierkant en rond, licht en donker, glad en verweerd. Goethe, die hier vele jaren van zijn leven doorbracht en geregeld door dit park wandelde om een ontmoeting met een geliefde te arrangeren, moet er vaak over nagedacht hebben, hoe je het geluk vast kunt houden. Hij wist uit ervaring hoe broos het kan zijn en hoe snel het tussen je vingers door kan glippen, of hoe je eraan voorbij holt, wanneer je het al te veel najaagt. Wij mensen hebben onze hoop gevestigd op geluk, omdat we het zo belangrijk vinden, maar wat is het eigenlijk? Wie of wat geeft ons dat speciale gevoel, dat als geluk te omschrijven valt? Of is het meer dan een gevoel?

Een terugblik op haar leven laat diepte- en hoogtepunten zien.

Als ik terugkijk op mijn leven zie ik naast dieptepunten veel momenten van geluk. Ze hebben vaak een verschillende lading en betreffen ook andere gevoelsgebieden. Ik voelde me trots in een fluwelen jurkje achter de piano op een toneel, als achtjarig meisje; heel speciaal voelde die avontuurlijke vakantie met mijn ouders; bij het eerste uitstapje met een vriendje voelde ik me geliefd; tranen van geluk heb ik gehuild bij de geboorte van mijn kinderen; wat voelde ik me gesteund door troostende armen toen het geluk me in de steek had gelaten. Gevoelens van grote dankbaarheid ervaar ik bij het ontdekken van nieuwe terreinen waarop ik mag werken. Een glimlach op het oude gezicht van mijn moeder verzachtte de pijn om haar dementie. Al schrijvende herinner ik mij steeds meer van die unieke momenten en wanneer ik alle geluksmomenten uit mijn leven aaneen zou rijgen, zou het een kleurrijke, lange slinger worden.

Balans

Toch is dat niet het geluk waar ik aan denk als ik mijn hand aarzelend op de ronde steen leg. Ik denk meer aan een voortdurend gelukkig zijn. Ik weet, dat gelukkig zijn niet hoeft af te hangen van speciale ervaringen op toevallige momenten, zoals ik hierboven enkele noemde. Gelukkig zijn komt voort uit jezelf. Het is een innerlijke zaak. Het is een manier van zijn, van in het leven staan. Het is een toestand, waarin je je bewust bent van je heelheid. Gelukkig zijn begint, als jij in balans bent, als je weet hebt van het donker en het licht, als je hebt ervaren hoe goed je kunt zijn en ook hoe slecht; als je beseft, dat haat en liefde uit dezelfde bron voortkomen. Als je voelt dat je held bent en lafaard, als je begrijpt dat je niets bent en alles, als je de verbinding hebt gelegd tussen jou en je medemens, als je weet dat je ook die ander bent.

Rinnie duikt al schrijvende in haar verleden op zoek naar momenten van geluk.

Die balans probeer ik te bereiken in mijn leven, maar daartoe is het nodig heel bewust diep in mijzelf te duiken. Ik besef, dat ik nog steeds veel moeite moet doen om die zware kolos van geluk in evenwicht te houden. Daarom heb ik even geaarzeld de steen van het geluk aan te raken. Toch reikt mijn hand er nu naar, omdat ik in gelukkig zijn geloof.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top