oxycodon

Hoe verslaving aan Oxycodon uit de hand loopt

Oxycodon is een pijnstiller (een zogenaamde opioïde) die qua samenstelling vergelijkbaar is met morfine en is bedoeld voor hevige pijnen, zoals bij kanker. Het onderdrukt pijnprikkels in de hersenen. Maar het medicijn wordt ook steeds vaker voorgeschreven bij ‘kleinere pijntjes’ zoals botbreuken en gewrichtspijn.

Erg verslavend

Kregen in 2007 nog 75.000 patiënten oxycodon voorgeschreven, in 2017 waren dat er al 490.000. Drie keer zoveel dus in tien jaar tijd. En dat is geen goed nieuws, want het middel kan verslavend zijn. Het zorgt voor een euforisch gevoel, maar als je stopt heb je kans op heftige ontwenningsverschijnselen. Het afkicken gaat net als bij heroïne gepaard met zweten, trillen, misselijkheid, maagkrampen en paniekaanvallen. In Amerika overlijden jaarlijks meer dan tienduizend mensen aan een overdosis oxycodon-achtige middelen, waaronder ook fentanyl. Ook in Nederland worden steeds vaker melding gedaan van overdoses met sterke pijnstillers. Er zijn geen cijfers van oxycodonverslaafden, want mensen met een pijnstillerverslaving worden vrijwel nergens geregistreerd en melden zich zelden aan bij een afkickkliniek of bij verslavingszorg.

Oxycodon en fentanyl

Die meldingen van overdoses met sterke pijnstillers zie je hier bijvoorbeeld met de morfineachtige medicijnen oxycodon en fentanyl. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). Het gebruik van beide pijnstillers is het afgelopen decennium fors toegenomen. Veel huisartsen maken zich zorgen om de situatie. Het Nederlands Huisartsengenootschap heeft de Standaard Pijn inmiddels aangescherpt en benadrukt sterk werkende opioïden zoals oxycodon alleen bij uitzondering kortdurend voor te schrijven en alleen aan patiënten zonder gevoeligheid voor verslaving.

Pijn en pijnscores

Huisarts Jos van Bemmel vertelt over zijn zorgen in het programma ‘De Nieuws BV’. Daar komen ook twee patiënten aan het woord die verslaafd zijn geraakt aan oxycodon. In het tijdschrift Medisch Contact geeft Van Bemmel tips aan minister Bruins van VWS om het probleem aan te pakken.Volgens hem moet er niet alleen gepraat worden met huisartsen, maar ook met artsen op bijvoorbeeld de spoedeisende hulp. Het middel wordt in ziekenhuizen veel voorgeschreven. Artsen willen pijn zoveel mogelijk bestrijden, want een ziekenhuis wordt tegenwoordig afgerekend op ‘pijnscores’. Hoe minder pijn patiënten hebben, hoe beter het ziekenhuis scoort. Van Bemmel pleit er dan ook voor om te stoppen met die scores en hij oppert dat er een nieuw beroep gecreëerd zou kunnen worden: de tweedelijns pijnconsulent of de huisartspraktijkondersteuner Pijn. Pijn moet ook een belangrijker plaats krijgen binnen de opleiding tot arts. Er is meer kennis nodig over de angst-pijncirkel en over alternatieve pijnbehandelingen.

Alleen op recept

Een ander probleem is de herhalingsrecepten. Huisartsen moeten lange lijsten herhaalrecepten ondertekenen en dat maakt de controle lastig. Hij adviseert artsen om vervolgrecepten alleen te leveren na contact met de patiënt via de telefoon of op het spreekuur. Bij patiënten met een verslavingsgeschiedenis moet extra voorzichtig gehandeld worden. Tenslotte pleit Van Bemmel pijnstillers als ibuprofen en diclofenac weg te halen uit de schappen van supermarkten en drogisterijen. Als deze pijnstillers weer alleen op recept verkrijgbaar worden, zullen ze weer een belangrijkere plaats krijgen in de pijnbestrijding. Nu hebben de meeste patiënten deze middelen zelf al geprobeerd als ze bij de huisarts komen en heeft die weinig andere opties meer dan zwaardere middelen voor te schrijven.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top