In de moestuin: dozen vol met snijbonen   

Verhalen uit Pake’s moestuin (11)

Snijbonen, ze zijn misschien een beetje ouderwets, maar het is een fantastische groente voor in de moestuin. Dit jaar zijn wij gezegend met een flinke oogst, gelukkig is er nog wat ruimte in de vriezer!

Zelfs ingevroren blijft de smaak goed. De snijboon is familie van de sperzieboon en kan wel 25 centimeter lang worden. Anders dan de sperzieboon is de snijboon een stuk platter. Zoals de naam het al zegt worden ze vaak in stukjes gesneden. Vroeger moest dat ook echt, want de rassen die destijds geteeld werden waren erg taai. Tegenwoordig zijn de bonen een stuk zachter en hoeven ze niet perse meer door het welbekende ‘snijbonenmolentje’. Het is zelfs mogelijk om de hele boon intact op te eten.

Warm plekje in de moestuin

Snijbonen houden van warmte en daarom is de tijd dat je ze in Nederland kan telen niet heel erg lang. Vanaf mei tot eind juni zaaien in de volle grond. Let erop dat de temperatuur minimaal 18 graden moet zijn. De groente groeit op de meeste soorten grond goed, behalve op zure grond. Dan is nodig om te bekalken. Stoksnijbonen hebben zoals de naam het al zegt ondersteuning nodig. Stamboontjes niet, die groeien in struiken. Zelf kies ik vaak de stoksnijbonen, die hebben een betere opbrengst, omdat de plant in de hoogte groeit. Nog een voordeel is dat je rechtop kan staan bij het plukken. Zet de stokken stevig in de grond en maak op de kruispunten een horizontale stok vast.

Jong oogsten

Rond elke staak leg je ongeveer zeven bonen. Meestal hou je een stuk of vijf goede planten over. Dit jaar kwam er bij mij niet zo veel op dus heb ik nog een keer gezaaid. Op zich wel handig, want dan heb je de oogst wat meer verdeeld. Zodra de plantjes beginnen te groeien kun je ze om de bonenstaken heen leiden. Oogsten kan wanneer de snijbonen zo’n vijftien centimeter lang zijn. Wil je langer oogsten dan moet je de bonen om de twee dagen plukken. Regelmatig plukken zorgt voor een langere oogst. Snijbonen zijn het lekkerst wanneer ze jong geplukt en dezelfde dag opgegeten worden. Maar je kan ze prima een tijdje op een koele plaats bewaren.

Stikstof in de knobbeltjes

Er is op kookgebied veel mogelijk met snijbonen: roerbakken, koken, stomen, roosteren, bakken noem het maar op. Ze zijn goed voorzien van ijzer en vitamine C en zitten vol vezels. Zelf kies ik vaak voor een simpele oer Hollandse maaltijd en dat is aardappelen met snijbonen. Heerlijk. Tot slot las ik op internet de tip om na de laatste oogst de wortels van de plant te laten zitten. Bij de volgende teelt profiteer je op die manier van de stikstof die opgeslagen is in de knobbeltjes van de wortels. Ga ik dit jaar eens proberen!

Vorige aflevering gemist? Klik hier voor deel tien.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top