In de moestuin: knoflook planten

Verhalen uit Pake’s moestuin (18)

Hier in het noorden heeft het de afgelopen periode veel geregend en daardoor loopt het moestuinseizoen snel op zijn eind. Uiteraard zijn er nog wel wat klusjes te verrichten, zoals de bedden schoonmaken, de droogbonen pellen, snijbiet, bieten en wortelen oogsten en knoflook planten! Ik hoop dat het weer me aankomend weekend goed gezind is, want begin november is een ideale periode om knoflook te planten.

Knoflook behoort tot de lookfamilie net zoals ui, prei en bieslook. In de keuken wordt knoflook vaak ingezet als smaakversterker. De geur is echter wel heel erg sterk en dus absoluut niet handig als je bijvoorbeeld naar een sollicitatiegesprek moet.

In het najaar planten

De afgelopen jaren koos ik vaak de biologische knoflook uit de supermarkt om in de moestuin te planten. De afgelopen twee jaren was dat echter niet zo’n succes. Daarom heb ik dit jaar een aantal soorten via internet besteld die het hopelijk beter gaan doen. In ieder geval weet ik nu dat het soorten zijn die in Nederland geteeld kunnen worden.

Knoflook groeit het beste op een zonnige standplaats en een goed waterdoorlatende bodem. Bemest de plek niet te zwaar. In een rij kun je om de tien centimeter een teen planten. Let goed op dat je de knoflookteen met de punt naar boven plant. Heb je meerdere rijen houd dan een afstand van minstens twintig centimeter tussen de verschillende rijen aan. De plantgaatjes maak je ongeveer vijf centimeter diep. Afdekken met een beetje grond en afwachten. In de lente worden de planten ongeveer 50 centimeter hoog.

Plant knoflook niet ieder jaar op hetzelfde stukje grond. Probeer altijd wisselteelt toe te passen. Knoflook kun je eens in de zes jaar op hetzelfde bed planten. Doe je dat niet dan wordt de opbrengst lager en neemt de kans op ziekten toe.

Wanneer oogsten?

De in het najaar geplante knoflook kun je in juli/augustus oogsten. Wanneer het blad van de plant geel begint te kleuren is het zover.  Haal als test er eerst eentje uit. Zitten de teentjes dan nog vast in de bol in plaats van los, wacht dan met de rest. Haal de knoflook bij droog weer uit de grond en laat ze drogen in de moestuin. Daarna kun je de bolletjes ophangen in strengen. Bewaar de strengen op een donkere en droge plek. Uit eigen tuin is knoflook langer houdbaar dan uit de winkel.

Knoflook-weetjes

Tot slot heb ik nog een aantal weetjes over knoflook verzameld:

  • De Romeinen geloofden dat knoflook de spieren versterkte, vandaar dat ze vaak knoflook kauwden.
  • In zowel de Bijbel als de Koran wordt knoflook vermeld als verhelderend en helend.
  • In de Middeleeuwen wist men zeker dat knoflook beschermde tegen de pest, duivel en heksen.
  • Wist je dat verse knoflook giftig kan zijn voor honden en (vooral) katten?
  • In tegenstelling tot ui tranen je ogen niet van knoflook.
  • De sterke geur van knoflook ontstaat door zwavelverbindingen in de knoflook. De belangrijkste is allylmethylsulfide. Deze zwavelverbinding kan niet worden afgebroken door je lichaam, hierdoor krijg je dus die welbekende knoflookadem.
  • Voeg knoflook pas toe wanneer je gerecht bijna klaar is. Door het bakken verlies je namelijk gezonde voedingstoffen.

 

Vorige aflevering gemist? Klik hier voor deel zeventien.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top