In de moestuin: pastinaak, om nooit meer te vergeten

Moestuinverhalen 31

De moestuin ziet er in dit jaargetijde niet meer zo fantastisch uit, maar toch gebeurt er nog van alles. Afgelopen weekend heb ik een aantal pastinaken uit de grond getrokken. Een vergeten groente die de afgelopen jaren een ware comeback heeft gemaakt.

Witte wortel

Vergeten is het allang niet meer. Je ziet ze overal in de supermarkten. De groente is een voorloper van de aardappel en lijkt op een witte wortel. Hij wordt al heel lang geteeld en komt oorspronkelijk uit de tijd van de Oude Grieken en Romeinen.

Romeinse soldaten namen de pastinaak mee naar het noorden. Op koudere grond bleek hij veel beter te groeien. In de Middeleeuwen werd de groente het hoofdvoedsel voor de West-Europeanen, totdat de aardappel zijn intrede deed. In Groot-Brittannië en Ierland is de ‘witte wortel’ nog steeds erg populair. Dit in tegenstelling tot Amerika, daar zien ze het als hardnekkig onkruid.

Vaste plek in de moestuin

Wil je zelf pastinaak telen? Koop dan altijd nieuw zaad. Pastinaakzaad is kort kiemkrachtig en moet daarom meteen worden gebruikt. Voordat je gaat zaaien moet je de grond goed losmaken. Hierdoor krijgen de wortels meer ruimte in de grond om te groeien. Voordat je begint met zaaien bemest je de grond met compost en eventueel kalium. De eerste twee weken, tijdens het kiemproces, moet je de grond goed nat houden. Regent het heel veel? Bemest de grond na twee maanden nog een keer bij.

Dit jaar heb ik de pastinaak eind april gezaaid in de volle grond op het bed van de wortelgewassen. Eerder kan ook. Vanaf half maart. Mits het weer het toelaat. Dit jaar was het in maart nog extreem koud. Houd ongeveer dertig centimeter tussen de rijen aan en 15 centimeter in de rij. Zaai niet te dicht op elkaar, want dan moet je ze later uitdunnen of de plantjes herplanten. Pas na drie tot vier weken begint er iets te ontkiemen, schrik daar niet van. Vervolgens nemen de pastinaken maandenlang een vaste plek in je moestuin in.

Foto: misschien niet zo mooi als uit de supermarkt, maar wel zelf geteeld!

Verassing onder de grond

Na ongeveer vijfentwintig weken is de pastinaak klaar om te oogsten. Je weet nooit wat er onder de grond zit. Misvormde knolletjes of kaarsrechte pastinaken? Oordeel zelf. Volgens mij waren mijn pastinaken vorig jaar een stuk groter!

De smaak van pastinaak is beter en zoeter als ze een periode van kou hebben gehad. November en december zijn goede maanden om te oogsten. Maar in januari of februari kan ook, want de wortels overleven in de winter. Eenmaal geoogst kun je ze ongeveer twee weken op een koele plek bewaren. Als winterpeen bewaren is ook een optie. Bewaar ze dan in kistjes met zand. Dan zijn ze nog heel lang houdbaar. Geblancheerd zijn ze een halfjaar houdbaar in de vriezer.

Pastinaakchips

Pastinaak bevat veel vezels, vitamine C, foliumzuur en mineralen, een gezonde groente. De smaak is zoet en te vergelijken met anijs. Maar hoe verwerk je ze in de keuken? Dat kan op heel veel manieren, want eigenlijk kun je er precies hetzelfde mee als met aardappels. Let er wel op dat je ze minder lang dan de aardappel kookt, anders krijg je een papperige substantie.

Je kunt dus pastinaaksoep of een stamppot maken. In Engeland wordt pastinaak vaak gebruikt in desserts, vanwege de zoete smaak. Rauw eten is ook een mogelijkheid. Bijvoorbeeld geraspt door de salade. Of maak eens pastinaakchips. Leg dunne plakjes op een bakplaat, besprenkel ze met olijfolie en laat ze in de oven (200 graden) goudbruin bakken. Lekker!

Vorige aflevering gemist. Klik hier voor deel dertig.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top