In de moestuin: tuinbonen en lieveheersbeestjes

Verhalen uit Pake’s moestuin (6)

Tuinbonen. Die mogen niet ontbreken in de moestuin. Ze kunnen erg goed tegen kou, dus ideaal om in het vroege voorjaar te zaaien. Sterker nog, hoe kouder ze het hebben, hoe beter ze groeien!

Tuinbonen hebben een erg lange geschiedenis en stonden al in 6000 voor Christus in het Middellandse Zeegbied op de tafel. In Europa wordt de boon voor het eerst beschreven in 1492. In Nederland wordt de tuinboon traditioneel met bonenkruid gegeten.

Zwarte bonenluis en lieveheersbeestjes

Dit moestuinseizoen heb ik de tuinboon begin maart gezaaid. Meestal kun je ze dan eind juni wel eten. Dit jaar waren ze ietsje later klaar. Wellicht komt dat door de wisselende temperaturen. Ook de zwarte bonenluis kon ik door het vroege zaaien niet voorkomen, omdat we een aantal warme dagen in april hebben gehad. Ik heb de planten meteen ingespoten met groene zeep en spiritus. Daarnaast veel lieveheersbeestjes verzameld. Dat werkt echt goed! De luis verdween.

Qua verzorging hoef je niet heel veel te doen, af en toe natuurlijk onkruid verwijderen en je kunt de planten lichtjes aanaarden. De planten zijn namelijk best wel groot worden en moeten natuurlijk niet omvallen. Zodra er ongeveer zes bloemtrosjes inzitten kun je de planten toppen. Dat doe je door de kop van de plant eruit te halen. Ook deze maartregel helpt tegen bonenluis.

Witte of paarse bloemen

Een andere reden waarom tuinbonen wat mij betreft niet mogen ontbreken in de moestuin is, omdat ze zo mooi bloeien.  Prachtige witte of paarse bloemen en ze ruiken bovendien heerlijk. De hommels en bijen zijn er dol op.

Wanneer het tijd is om te oogsten pluk dan eerst alleen de dikste peulen. De overige peulen kunnen dan nog even doorgroeien. Dubbelgedopt zijn ze extra lekker, maar dan hou je er wel een kleinere oogst aan over. Bewaar ze niet te lang in de koelkast. Als je ze meteen vers opeet dan zijn ze het lekkerst. Heb je een grote oogst vries ze dan in of laat ze drogen en bewaar ze in een pot.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top