Kroning Charles III: een nieuw tijdperk

De kroon heeft een nieuwe heerser, want na het overlijden van koningin Elizabeth II op 8 september staat Koning Charles III nu al een tijdje aan het roer van het Verenigd Koninkrijk. De koninklijke kroning werd door het overlijden van Elizabeth een tijdje uitgesteld, maar nu is er eindelijk meer duidelijkheid over wanneer dit historische moment gaat plaatsvinden en wat er allemaal gaat gebeuren, en geloof ons, dat is niet niks!

Groot koninklijk feest

Op zaterdag 6 mei 2023 zal Koning Charles III gekroond worden en het belooft een weekend vol festiviteiten te worden. Met voor de Britten een extra dag vrij, want zij krijgen een heuse bank holiday, wat inhoudt dat ze de maandag na het weekend ook nog vrij zijn. Buckingham Palace heeft het programma rondom de kroning als volgt bekendgemaakt: ‘De koning en koningin-gemalin hopen dat het kroningsweekend mensen de gelegenheid zal bieden om tijd door te brengen en feest te vieren met vrienden, familie en buurgenoten in het VK, het gemenebest en andere gebieden die onder het koninkrijk vallen.’

Kroning in het Westminster Abbey

De kroning zal plaatsvinden in het majestueuze Westminster Abbey, waar de koninklijke hoogheid en zijn gevolg in een indrukwekkende processie vanaf Buckingham Palace naartoe zullen lopen. Na de dienst keren ze terug naar het paleis, waar ze samen met andere leden van de koninklijke familie hun opwachting op het balkon zullen maken. Een memorabel moment wat je als royalty fan niet wilt missen.

De kroning gaat waarschijnlijk een stuk minder lang duren dan die van koningin Elizabeth. Officieel duurde die ongeveer drie uur, maar Charles zou het een stuk korter willen. Dit zou inhouden dat er een aantal tradities worden ingekort of geschrapt. Dit zou matchen met de modernere manier waarop Charles III zijn functie wil vervullen.

Spektakel in Windsor Castle

Op zondag 7 mei vindt een concert plaats in Windsor Castle. Hoewel de grote namen en acts nog even geheim blijven, belooft het een feest te worden waar je mond van openvalt. Er zal onder andere een koor optreden dat is samengesteld uit de beste amateurkoren van het Verenigd Koninkrijk. De combinatie van topartiesten en geweldige zangers garandeert een avond vol muzikale hoogtepunten en gezelligheid.

Maar, er is nog meer! Om ervoor te zorgen dat iedereen kan genieten van deze geweldige avond, wordt er een loting gehouden waarmee enkele duizenden Britten kans maken om aanwezig te zijn bij het concert. Wie niet tot de gelukkigen behoort wordt opgeroepen om zondag het feest thuis mee te vieren. Het speciale concert wordt namelijk live uitgezonden door de BBC.

Daarnaast worden mensen uit het Verenigd Koninkrijk opgeroepen om op 7 mei een ‘Coronation Big Lunch’ te organiseren. Een lunch met als doel om eenzaamheid tegen te gaan en mensen bij elkaar te brengen. De dag erna, tijdens ‘The Big Help Out’ worden mensen aangemoedigd om zich in tezetten voor de gemeenschap en elkaar te helpen. Er worden talloze activiteiten georganiseerd door goede doelen en liefdadigheidsinstellingen waarbij Britten kunnen helpen en iets voor de medemens kunnen doen.

Koninklijke gastenlijst: wie worden er verwacht bij de kroning?

Nu we weten wanneer de kroning plaats gaat vinden stijgt de spanning, want wie zullen er allemaal aanwezig zijn bij de kroning van koning Charles III? Dat is helaas nog niet helemaal duidelijk. We kunnen met zekerheid zeggen dat er een aantal royals van over de hele wereld af zullen reizen naar Londen waaronder onze eigen koning Willem-Alexander, koning Máxima en prinses Amalia. Verder kunnen we rekenen op prins William en de elegante Kate Middleton.

Maar hoe het zit met Prins Harry en Meghan Markle is nog niet bekend. Zeker niet nadat ze in hun Netflix-docuserie nogal wat kritiek hebben geuit op het Britse koningshuis. Hoe dan ook wordt het een bijzondere dag voor het stel, want hun zoon Archie werd op 6 mei 2019 geboren en zal op 6 mei 2023 zijn vierde verjaardag vieren. Terwijl het hele land de kroning viert, zullen de hertog en hertogin van Sussex de verjaardag van hun zoon vieren. Toeval of niet deze datum? Dat blijft waarschijnlijk altijd geheim.

Foto (C): Wikipedia 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top