close
  • zondag 18 augustus
Algemeen

Ma-a-ma, je bent de liefste van de hé-le wereld

Ma-a-ma, je bent de liefste van de hé-le wereld

Jan Smit startte als Jantje, Hein Simons als Heintje. En over die laatste moeten we het vandaag even hebben, want hij is jarig. Vandaag wordt Heintje 63 jaar. Laten we hem dan maar voorgoed Hein noemen. 

In de jaren zestig klonk het vanuit menig radiotoestel: mama, je bent de liefste van de hele wereld. In één klap was de elfjarige Heintje, een jongen uit het Limburgse Bleijerheide, beroemd. Platenbaas Addy Kleijngeld, volgens insiders getipt door Willy Alberti, nam het ventje onder zijn hoede en zou al zijn latere platen produceren. 

Hein hoefde nooit meer te werken

En dat zijn er nogal wat. Hein verkocht wereldwijd meer dan 45 miljoen platen en ontving er 45 in goud. In die jaren moest je toch 250.000 plaatjes verkopen wilde je voor goud in aanmerking komen. Mooi detail is dat na het vallen van de Berlijnse muur in het oostblok ook nog eens 13 miljoen platen waren verkocht. Hein hoefde nooit meer te werken, maar deed dat wel. Tot op de dag van vandaag zingt hij nog.

Biografie in Duitsland

Alhoewel het voornamelijk om zijn zangtalent ging, speelde Heintje tussen 1968 en 1971 in Duitstalige films en zette daarmee voet aan de grond bij onze oosterburen. Want ook al scoorde hij in Nederland een aantal grote hits, Duitsland omarmde Heintje totaal. Na 1972 werden de Duitsers helemaal zijn publiek. Het is ook het land waar zijn biografie gretig aftrek vond. 

Jaren later maakt hij toch weer een Nederlandstalig album, maar dan zitten we al in 2014. Wat denk je? Nog lang niet afgeschreven want het staat dertien weken in de Album Top 100. In 2015 wordt hij door de Chinezen ontdekt. 

Schlagerfestivals en kerstoptredens

Hein heeft nog altijd een Fanclub met een officiële site. Leden van deze in 1998 opgerichte Nederlandse club bezoeken regelmatig nog zijn optredens, waaronder die op de bekende Schlagerfestivals en kerstoptredens, en als je jarig bent, ontvang je van Hein een gesigneerde kaart. 

‘Heidschi Bumbeidschi’ Heintje is inmiddels gepokt en gemazeld door het leven. Hij trouwde ooit zijn jeugdliefde Doris. Na 33 jaar huwelijk scheidden ze in 2014. Hein heeft drie kinderen. Hij woont al jaren in de Duitstalige Belgische plaats Neu-Moresnet en runt een manege. Maar ook zingen doet hij nog altijd. Laatst nog een cd met daarop liedjes die hij samen zingt met: Heintje. Techniek staat voor niets. 

Geschreven door: Redactie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook