Moet de huiskat buiten verplicht aan de lijn?

Als het aan ecoloog Chris Smit en jurist Arie Trouwborst ligt moet dat zeker. In het Algemeen Dagblad vertellen de heren wat hun reden hiervoor is.

De mannen vinden het opmerkelijk dat huiskatten gewoon naar buiten mogen, omdat zij een grote dreiging vormen voor uitstervende vogelsoorten. Ze zijn van mening dat het raar is dat een hond wel aangelijnd moet worden, maar een kat niet. En dat terwijl een kat zoveel gevaarlijker is voor vogels. Wist je dat de huiskatten in Nederland ieder jaar tussen de 17 en 200 miljoen vogels vangen? Per minuut worden er 32 vogels gedood volgens de laagste inschattingen.

“Katten horen niet thuis in de natuur”

Ecoloog Smit vertelt onder andere aan het nieuwsblad dat de natuurbeschermingswet duidelijk is. Katten mogen niet los buiten lopen. Een kat is een jager en gaat ’s nachts op pad. Mensen die dit toelaten zijn zich hiervan bewust en daarom volgens de ecoloog strafbaar. Eveneens is Smit van mening dat katten sowieso niet in de natuur thuishoren. “Eigenaren moeten ze binnenhouden. Aan de ene kant wordt heel veel geld gestoken in de bescherming van weidevogels en aan de andere kant gaan katten ’s nachts op strooptocht om vogels dood te bijten.”

Geen duidelijke regels

De ecoloog en jurist willen dat een rechter uitspraak doet over het binnenhouden van katten en vandaar dat ze pleiten voor een proefproces. De wetgeving is op dit moment niet duidelijk. Volgens de mannen zijn Nederlandse huiskatten gevaarlijke exoten. In de provincies Friesland en Utrecht mogen momenteel katten die zijn verwilderd afgeschoten worden. In andere provincies is dit niet toegestaan.

Bron: AD

Deel dit artikel

Scroll naar top