close
  • dinsdag 21 mei
Vakantie en reizen

Net als Jentje en Anja campingbeheerder worden?

Net als Jentje en Anja campingbeheerder worden?

Kapotte tentzeilen met naald en draad herstellen, vakantiegangers met een glas fris verwelkomen en genieten van een mediterraan landschap: Jentje De Vries (65) en echtgenote Anja (64) uit het Friese Grou gingen de uitdaging aan en werden campingbeheerder voor kampeertouroperator Rent-a-Tent. “Je werkt met mensen, daar is geen standaard voor.”

Als de pensioenleeftijd van belastingmedewerker Jentje De Vries nadert, beginnen Jentje en Anja na te denken over de toekomst. Op hun vakantieadres in Sardinië worden ze – op een camping – onverwachts aangesproken door een beheerder. “Of wij voor Rent-a-Tent een beheerder in Rimini wilden vervangen. Er was sprake van overmacht: de man werd onverwacht ziek en moest noodgedwongen terug naar Nederland,” herinneren zich Jentje en Anja.

In eerste instantie zeggen ze ‘nee’

Het stel, dat op doorreis is, ziet geen mogelijkheid om de vakantie af te breken en besluit in eerste instantie nee te zeggen. “Op dat moment hadden wij te maken met een planning: halverwege de reis zouden wij onze (klein)kinderen treffen. Daarnaast waren we op dat moment nog niet met pensioen en hadden we ook te maken met twee werkgevers.”

Als op een later tijdstip de twijfel toeslaat, meldt het stel zich alsnog bij de kampeerspecialist als beheerdersechtpaar aan. De taak van familie De Vries: tenten inrichten, helpen met in- en uitchecken van de gasten en schoonmaken. Er staat een vergoeding tegenover. “We zagen het niet zitten om na ons pensioen niets te doen en alleen maar te reizen. Het leek ons wel iets om onder de mensen te komen, maar tegelijkertijd ook iets nuttigs te doen: we zijn nog té graag actief bezig.”

Vuurdoop

De eerste vuurdoop volgt in 2017: vier maanden in Cavallino-Treporti, op een camping aan de Venetiaanse kust. Een plek die door het prachtige landschap en mooie weer in goede aarde valt, maar een zware wissel op het stel trekt. “We kwamen wat in de knel door de grote hoeveelheid bungalowtenten: het waren er dertig. Aanvankelijk hadden wij daar alle vertrouwen in, maar door de vele wissels (aankomst- en vertrek, red.) was er nauwelijks tijd over voor ontspanning. Dit jaar besloten wij daarom van dertig naar achttien te gaan, dat bevalt ons een stuk beter,” vertelt Jentje opgetogen.   

Het Friese stel heeft inmiddels tientallen campinggasten ontmoet: jonge gezinnen met kinderen, maar ook scholieren, studenten en ouderen. Creativiteit en met name technisch inzicht zijn volgens Jentje en Anja onontbeerlijk. “Voor een kind met een lichamelijke beperking was er op de camping geen rolplank bij de accommodatie geregeld, waardoor het niet mogelijk was om zelf het huisje in te komen. Op de aankomstdag moest het jongetje door de ouders daardoor noodgedwongen het huis in worden getild. Maar tot grote blijdschap van de ouders hadden wij op de tweede dag een rolplank van hout geregeld: op deze manier kon het kind zich zélf redden,” legt Jentje uit.

Goed gesprek

Jentje en Anja houden de communicatie met de campinggasten zo helder en duidelijk mogelijk: vakantiegangers steken hun mening niet meer onder stoelen of banken. “Ik herinner mij nog dat er twee gezinnen op doorreis waren: ze reden met de auto van Kroatië naar onze camping. Helaas waren ze niet erg tevreden over het uitzicht en de grootte van hun campingplaats. In Kroatië zijn deze aanzienlijk ruimer. Ook liet de schoonmaak wat te wensen over. Na een goed gesprek hebben wij van hen geen klachten meer gehoord, zo vertelt het stel. 

Ook de tornado van juli 2017 staat hen in het geheugen gegrift, een storm van twintig minuten met bliksem, donder, regen en harde wind. De storm raast ook over de Noord-Italiaanse camping van Jentje en Anja. “Jentje had op dat moment net boodschappen gedaan en was al op de terugweg,” vertelt Anja, die op dat moment behoorlijk ongerust was. “Toen ik de luifel van onze tent had vastgepakt, zag ik dat er een boom op de tent van onze (klein)kinderen was gevallen.” Hoewel de camping in een slagveld was veranderd, liep het allemaal met een sisser af. “Ze waren – net als alle andere vakantiegasten – geëvacueerd en hadden zich verzameld in het toiletgebouw, niemand raakte gelukkig gewond.”

Vermaak op de camping

Dit jaar vertrok het beheerdersechtpaar naar een camping in Toscane: een streek die bekend staat om olijfbomen, idyllische dorpjes en wijngaarden.  De balans tussen ‘werken’ en ‘vrije tijd’ werd op een eenvoudige manier doorgegeven. “Tijdens aankomst of vertrek gaven wij dit vaak al door aan de gasten. We gaven altijd wel, voor calamiteiten, ons nummer door aan de gasten, ook hielden we een vaste tijd aan waarop we aanwezig waren.”

Ook afgelopen zomer heeft het stel zich op een leuke manier op de camping vermaakt. “Er werden verschillende wandelingen georganiseerd, met altijd een leuke proeverij, olijfolie en wijn, na afloop. Overigens weten wij nu dat je olijfolie nooit moet drinken, maar altijd op brood moet proeven,” zegt Anja lachend. Ze deed met Jentje alle wandelingen op de camping, liet haar kind- en kleinkinderen vanuit Nederland overkomen en volgde daarnaast ook regelmatig kooklessen. “Enorm leuk, ook voor kinderen. Je maakt onder leiding van een kok zelf je eigen gerecht, een vertaler staat naast het keukenblok. En het kost vaak maar een paar euro om mee te doen.”

Tips

Jentje en Anja hebben goede tips voor vakantiegangers die beheerder willen worden. “Het helpt als je als beheerder op een grappige manier contact kan leggen met buitenlandse vakantiegasten of medewerkers van de camping. Leer bijvoorbeeld Italiaans. Het ijs is dan snel gebroken.” Daarnaast had het stel voor vertrek graag een voorbereidingscursus willen volgen. “Misschien hadden we goed aan gedaan om eerst een voorbereidende cursus te volgen om te weten hoe de teksten in elkaar zitten.” Het contact met de vakantiegasten verliep daarentegen goed. “Elke gast is weer anders, we merken dat op elke bestemming weer andere gezinnen te vinden zijn. Dat maakt het werk als beheerder ook zo leuk en bijzonder: je leert het allemaal pas echt door het te doen,” sluit Jentje af.

Tekst: Mathilde Hartholt

Lijkt het jou ook leuk om als beheerder aan de slag te gaan? Je kunt je hier aanmelden voor  kampeerseizoen 2019 bij Rent-a-Tent.  

Geschreven door: Redactie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook