Oma's

Oma weet raad 2.0: Lifehacks voor het koken

Vroeger kon je voor al je problemen bij oma terecht. Was je gerecht te heet? Oma wist raad: drink een paar slokken melk en de brand trekt weg. Bakten je pannenkoeken vaak aan? Oma was je redding, gewoon een halve aardappel doorsnijden en daar de pan mee inwrijven.

Natuurlijk zijn er nog genoeg oma’s die raad weten en hun soep is nog steeds de aller-aller-lekkerste, maar tegenwoordig hebben we een nieuwe trend: de lifehacks, oftewel ‘makkelijke oplossingen voor alledaagse problemen die het leven aangenamer maken’. Ze zijn overal op social media. Sommige werken totaal niet, maar anderen zijn echt handig om te weten. 50+ leidt je door het oerwoud van tips en zet er regelmatig een paar voor je op een rij. Dit keer tips voor in de keuken.

  • Het is een bekend fenomeen in de keuken: je let even niet op en het water van een pan pasta of je zelfgemaakte soep kookt over. Dat levert altijd een enorme bende op. Gelukkig is er een hele simpele oplossing: leg een houten lepel of spatel over de pan heen als het water kookt en je zult zien dat het niet overkookt. De reden dat het water niet meer overkookt, is dat de belletjes barsten daar waar ze de houten lepel raken. De inhoud van de belletjes is stoom en die condenseert gelijk en wordt water doordat de lepel kouder is dan 100 graden Celcius. Water is zwaarder dan lucht en valt dus terug in de pan. Er ontstaat als het ware een waterval op kleine schaal in het midden van de pan en in plaats van dat de belletjes over de rand van de pan heen vallen zoals dat normaal gebeurt als je water overkookt, vallen ze nu in het midden gewoon weer terug de pan in. Uiteindelijk zal de houten lepel te heet worden, maar dan is je pasta al lang klaar.

 

  • Een recept dat je op het aanrecht laat slingeren loopt grote kans ergens tussen snijafval of geknoei terecht te komen. Door de vlekken is de tekst uiteindelijk niet meer te lezen. Niet handig dus. Om dit op te lossen hoef je niet een dure receptenstandaard aan te schaffen. Een broekhanger werkt ook perfect. Hang het haakje aan een keukenkastje of aan de afzuigkap en je recept blijft mooi schoon en leesbaar.

 

  • Om je gevulde eieren mooi op te kunnen dienen heb je natuurlijk goed gepelde exemplaren nodig. En dat wil nog wel eens lastig zijn. Met een halve theelepel baking soda in het kookwater laten de eierschalen veel makkelijker los. Let op: baking soda is iets anders dan bakpoeder. Ook handig: een verdwaalde eierschaal in je cakebeslag haal je er zo uit met natte vingers.

 

  • Geen zin om je aardappelen te schillen? Snijd ze dan rondom in en kook ze daarna. Als je de aardappelen na het koken in koud water legt, kun je de schil er zo afschuiven.

 

  • Het gebeurt bijna iedereen wel eens dat de rijst plakkeriger is dan de bedoeling was. Leg een hand- of theedoek over de pan heen, deksel erop en een minuut of vijf laten staan. Het doek absorbeert het overtollige vocht waardoor de rijstkorrels weer los komen te zitten.

 

  • Heb je haast en wil je snel eten opwarmen in de magnetron? Maak dan een gat in het midden van het eten op je bord. Dan gaat het veel vlugger!

 

  • In het kader van het tegengaan van verspilling, hier nog een handige tip. Vul een bijna lege chocopastapot met warme melk. Goed roeren en je hebt een lekkere beker chocolademelk.

 

  • Gebruik jij regelmatig wijn bij het koken? Bewaar dan restjes wijn in zakjes in de vriezer. Zo heb je altijd een voorraadje en hoef je geen nieuwe fles aan te breken.

 

  • Een groot aanrechtblad tot je beschikking hebben in de keuken is heel fijn, maar niet voor iedereen weggelegd. Heb je een klein aanrecht? Trek dan een keukenla open en leg daar een snijplank in. Op die manier creëer je extra werkruimte.

 

  • Heb jij dat ook wel eens? Dat je dure verse kruiden koopt, zoals koriander en dat je maar een deel gebruikt? En dat de rest na een paar dagen verlept is? Je kunt de verse kruiden (maar ook sla) in een zipzakje met een stukje keukenpapier in de koelkast leggen. Het papier neemt overtollig vocht op en het zakje zorgt ervoor dat er geen lucht bij komt. Zo blijven ze langer goed.

 

  • Smoothies zijn helemaal in en terecht want ze zijn superlekker. Alleen het schoonmaken van de blender is een vervelend klusje. Er blijven altijd restjes schil, pitjes en zo achter. Als je na afloop de blender met warm water vult en er een klein scheutje afwasmiddel bij doet, kun je hem aanzetten (deksel moet er wel op natuurlijk) en hij maakt zichzelf schoon. Dat geldt trouwens ook voor een staafmixer. Even aanzetten in een kom met een warm sopje en klaar is Kees. Wel even naspoelen.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top