close
  • dinsdag 26 mei
Relatie en gezin

Ouderen grootschalig in het zonnetje op Nationale Ouderendag

Ouderen grootschalig in het zonnetje op Nationale Ouderendag

Vandaag, vrijdag 4 oktober, is het voor de elfde keer Nationale Ouderendag. Dé dag waarop ouderen in Nederland in het zonnetje worden gezet. Ouder worden we allemaal, maar helaas voelen (te) veel ouderen zich nog eenzaam, zo blijkt uit onderzoek onder ouderen. En dat vindt het Nationaal Ouderenfonds onacceptabel. 

Door ouderen blij te maken en (samen) te laten genieten van mooie momenten wil het Nationaal Ouderenfonds het gevoel van eenzaamheid verminderen. In heel Nederland gaan honderden wensen van ouderen in vervulling. De wensen worden in vervulling gebracht door honderden enthousiaste vrijwilligers van lokale comités. Er zijn meer dan 700 wensen ingediend. Het fonds hoopt  ouderen een bijzondere dag te geven en tegelijkertijd kennis te laten maken met activiteiten die voor structureel contact zorgen.

De afgelopen 10 jaar hebben de comités van het Nationaal Ouderenfonds ervoor gezorgd dat er al duizenden wensen zijn vervuld. Inmiddels zijn er meer dan 20 lokale comités in heel Nederland. De comités bestaan uit vele vrijwilligers en bedrijven, die zich allemaal inzetten om de wensen van de ouderen te verzamelen en te vervullen.

Klein gebaar, grote impact

Op het eerste gezicht lijken de wensen die worden ingediend eenvoudig. Maar wanneer ouderen minder vitaal en minder mobiel worden is de deur uitgaan en socialiseren lastig. Ouderen willen bijvoorbeeld heel graag hun geboortehuis/-dorp bezoeken, een vriendin van vroeger bezoeken die ver weg woont, nog een keer op het voetbalveld staan of, meer extreem, een parachutesprong meemaken. Maar vooral de alledaagse, simpelere wensen hebben een grote impact. Bijvoorbeeld samen een kopje koffie drinken met iemand op een terras, gezellig winkelen of hulp bij het winterklaar maken van tuin of balkon.

Nationale actie

De VriendenLoterij en het Ouderenfonds komen samen in actie om de drempels voor ouderen weg te nemen en zoveel mogelijk ouderen aan wekelijks sociaal contact te helpen. Iedereen die tot en met 31 oktober mee gaat spelen, helpt per lot één oudere aan wekelijks contact. Meer informatie over de landelijke actie is te vinden op www.vriendenloterij.nl/ouderenfonds.

 

Geschreven door: Redactie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook