Ouderwets lekker: macaroni met ham en kaas (en veel ketchup!)

Bij ons staat regelmatig pasta op het menu. Ik heb heel veel verschillende recepten, zodat ik regelmatig een andere versie op tafel kan zetten. Ook verschilt de pastasoort. Liguine met feta en artisjok, schelpjespasta met pompoen-courgette curry, spaghetti met snijbiet, tagliatelle met spek en mascarpone: ik varieer eindeloos.

Toen ik nog bij mijn ouders woonde, aten we vrijwel altijd aardappelen en groente met een stukje vlees, al dan niet gestampt. Tegenwoordig genieten we van wraps, couscous, roti en falafel, maar die gerechten waren in die tijd niet gebruikelijke kost. Bami en nasi stonden wel af en toe op het menu, net als bruine bonen. En macaroni met ham en kaas. Afgemaakt met een scheut ketchup. Elleboogjes natuurlijk, want behalve spaghetti was er geen andere keuze op het gebied van pasta.

Inmiddels staat het schap in de supermarkt vol met soorten als farfalle, fusilli, ravioli, tortellini, rigatone en penne. Zeker sinds ik een aantal keren in Italië ben geweest en daar heb genoten van de pure smaak van pasta, koop ik zelden nog ouderwetse macaroni. Mijn lief daarentegen maakt regelmatig macaroni met ham en kaas. Zijn kinderen zijn er dol op en hijzelf ook trouwens. Voor mij hoeft het niet zo. Ik beschouw het een beetje als makkelijke studentenkost en ik houd van iets meer uitdaging bij het koken. Maar heel af en toe eten we zijn simpele macaronischotel en dan geniet ik er stiekem toch wel van. Bord op schoot, tv aan en lekker uitschieten met de ketchup. Heerlijk!

In Amerika kennen ze een soortgelijke maaltijd: mac and cheese. In Italië bereidde men dit gerecht met laagjes gare pasta, boter en Parmezaanse kaas. Dat ging in de hete oven en klaar was kees. President Thomas Jefferson proefde de macaronischotel in Europa en was er zo verrukt van dat hij een aantal pastamachines en Italiaanse kazen liet importeren. Het gerecht werd geserveerd bij een staatsbanket en groeide uit tot een nationaal gerecht. Mac ’n cheese wordt ook in blik verkocht of in een pak waar je alleen melk aan toe hoeft te voegen. De Amerikanen houden nu eenmaal van snel en makkelijk.

Maar goed, terug naar de macaroni met ham en kaas. Voor wie de eenvoud van dit gerecht kan waarderen hier het recept, zoals mijn vriend het altijd maakt.

Recept voor vier personen

  • 500 gram elleboogmacaroni
  • 1 grote ui
  • Dikke plak ham van ongeveer 300 gram of blikje smac xxl
  • Geraspte jonge kaas of kaas in blokjes, ongeveer 300 gram
  • Ketchup

Zo maak je het:

Kook de macaroni volgens de omschrijving op het pak. Snipper de ui en bak de ui in wat olie. Snijd de smac of ham in kleine blokjes en bak die even kort met de ui mee. Doe het ui-vlees mengsel  bij de beetgare macaroni en hussel alles goed door elkaar. Als je blokjes kaas gebruikt kun je die nu verdelen over de macaroni en laten smelten. Je kunt ook geraspte kaas nemen. Strooi op het bord nog een beetje kaas over het gerecht en gebruik de ketchup niet met mate. Bord op schoot, filmpje op en genieten maar!

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top