Pompoensoep met knapperige pitjes en broodstengels

Vorige week deelde Annelies een recept voor een heerlijke Mexicaanse gekruide kipschotel met jullie. Vandaag is het de beurt aan redacteur Hillie. Zij is dol op soep. Wist je dat het een van de oudste gerechten ter wereld is? Het wordt al sinds de prehistorie gegeten! 

“Als kind at ik nooit pompoensoep. Wel was ik toen net zoals nu een enorme liefhebber van soep. We aten het traditioneel elke zondag. Dat is bij mijn ouders nu eigenlijk nog steeds zo. Destijds bleef het vaak bij tomaten-, groenten of kippensoep. Dat is nu wel anders. Ik mag graag iets nieuws proberen en wat is er dan leuker om daarvoor groenten uit je eigen moestuin te gebruiken?

Flespompoenen zien er bovendien erg leuk uit. In de herfst oogst je ze en daarna kun je ze best lang bewaren of zelfs invriezen. Ook in de supermarkten zijn pompoenen nog volop verkrijgbaar. Vandaar dat ik vandaag met jullie mijn favoriete recept voor pompoensoep deel. Het is een soep met kokos, peper en gember, dat maakt het pittig en zoet tegelijkertijd. Een hele lekkere combinatie.”

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 flespompoen
  • 250 ml kokosmelk
  • 50 gram verse gember
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 Spaanse rode peper
  • handje wortels
  • 1 liter groentebouillon
  • 1,5 eetlepel zonnebloemolie
  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • 1,5 eetlepel ketjap manis

Zo maak je het:

Was de pompoen en halveer hem. Verwijder de zaden en draderige binnenkant met een lepel en snijd het vruchtvlees in grove stukken. Snij ook de knoflook, ui, gember en Spaanse peper in kleine stukjes. Snijd ook een aantal wortelen in grove stukken.

Verhit twee eetlepels olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak twee minuten. Daarna kan ook de gember en peper erbij, bak die zo’n twee minuten mee. Daarna voeg je de wortel en pompoen toe en ook die bak je weer een paar minuten mee. Voeg de groentebouillon en de kokosmelk toe en breng aan de kook. Zet daarna het vuur laag en laat 25 minuten zachtjes doorkoken. Pureer met een staafmixer tot een egale soep.

Tot slot rooster je de zonnebloempitten ongeveer twee minuten. Daarna voeg je de ketjap toe. Blijf doorroeren totdat het helemaal is drooggekookt. Dus wanneer het vastgeplakt zit aan de zonnebloempitten. Het is heerlijk om de pompoensoep hiermee te garneren.

Knapperige broodstengels

Wil je nog wat extra’s toevoegen maak er dan zelf soepstengels bij. Een stuk lekkerder dan de kant- en klare uit de supermarkt. Ook voor kinderen is het een lekkernij.

Ingrediënten voor 12 stengels:

  • Twee plakjes bladerdeeg
  • 1 ei
  • Italiaanse kruiden of zaden zoals bijvoorbeeld: sesamzaad, maanzaad of lijnzaad
  • Geraspte kaas

 

Verwarm de oven voor op 180 graden en ontdooi de bladerdeeg. Snijd de plakjes bladerdeeg in zes stroken. Die leg je vervolgens op een bakplaat (met bakpapier). Klop een ei los en bestrijk iedere strook met ei. Daarna strooi je kruiden, zaden en/of kaas erover. Zet ze in de oven en bak ze in ongeveer twaalf tot vijftien minuten knapperig. Heb je stengels over bewaar die dan in een luchtdichte doos. Eet smakelijk!

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top