close
  • maandag 25 januari
Bouw en verbouw

Een rieten dak: dit moet je er over weten

Een rieten dak: dit moet je er over weten

Rieten daken. Ze zijn prachtig. Er zijn heel wat verhalen over rieten daken, maar wat zijn feiten en wat zijn fabels? Hoe zit het bijvoorbeeld met het onderhoud en de brandveiligheid? De redactie van 50plus ging op onderzoek en vroeg het Feije Sikkema. Expert op het gebied van riet en eigenaar van Rietdekkersbedrijf Sikkema uit het Friese Tytsjerk.

Wat we eerst willen weten is waarom je eigenlijk zou kiezen voor een rieten dak? “Een rieten dak is altijd een blikvanger. Het geeft een hele warme uitstraling. Vroeger was een rieten dak een teken van armoede, tegenwoordig is het een waardevermeerdering van je huis. Bovendien is het een product wat het milieu minder belast. Een warmere uitstraling en het milieu dat minder belast wordt; dat is toch een win-win situatie?,” aldus Sikkema.

Ieder jaar een onderhoudsbeurt

Wat veel mensen zich afvragen is hoe lang een rieten dak meegaat? ,”Een rieten dak heeft een levensduur van zo’n dertig tot veertig jaar. Mits goed onderhouden. Wie langer van zijn rieten dak wil genieten kan bij ons een onderhoudsabonnement afsluiten. Een keer per jaar controleren wij het dak, daarbij verwijderen we ook algen en mossen. Kleine reparaties voeren we direct uit en mochten er grotere reparaties nodig zijn dan brengen wij eerst een offerte uit. Superhandig zo’n contract, de klant heeft geen omkijken naar zijn dak en de mooie uitstraling blijft behouden.”

Verzekering rieten dak

Brandveiligheid. Hoe zit het daar eigenlijk mee? Moet je een hoger bedrag betalen voor je brandverzekering dan wanneer je een pannendak hebt? ,”Kies je voor de moderne manier van riet dekken, voor een zogeheten schroefdak, dan betaal je voor de verzekering net zoveel als wanneer je een huis zou hebben met een pannendak. Door die nieuwe techniek van riet dekken is de brandgevaarlijkheid een heel stuk minder dan vroeger bij de traditionele manier van riet dekken,” legt Sikkema uit.

Zonnepanelen, waarom niet?

Qua duurzaamheid zit je met riet goed. Riet ziet er niet alleen mooi uit, maar het isoleert ook goed. In de zomer wordt het minder warm en in de winter heb je minder last van warmteverlies. Verder is het zo dat zonnepanelen makkelijk en eenvoudig te plaatsen zijn. “De aanbreng van zonnepanelen in een rieten dak is een trend van de afgelopen jaren. Je ziet het vooral bij nieuwbouwwoningen, maar ook wel bij renovaties. In het begin moest ik er aan wennen. De panelen worden net zoals ramen ingedekt. Wat dat betreft is het helemaal geen gek gezicht hoor. Een volledig rieten dak heeft nog altijd mijn persoonlijke voorkeur, maar zonnepanelen horen bij deze tijd en het went zeker. Bovendien ben je met zonnepanelen op je dak dubbel zo duurzaam!”

Vrijblijvend advies

Hoe zit het met de kosten? “Het hangt er vanaf wat voor details je kiest zoals bijvoorbeeld dakkapellen of zonnepanelen. Echter wanneer je meer te besteden hebt is het absoluut een investering die je huis meer waard maakt. Denk er in ieder geval goed over na of het bij je past of niet. Je kan altijd vrijblijvend advies bij ons aanvragen via onze offertepagina op onze website,” besluit Sikkema.

[advertorial]

Geschreven door: Redactie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook