close
  • donderdag 22 oktober
Werk en opleiding

ruim de helft sollicitanten voor burgemeester Tytsjerksteradiew is 50 plus.

ruim de helft sollicitanten voor burgemeester Tytsjerksteradiew is 50 plus.

Dertien mannen en vijf vrouwen hebben gesolliciteerd naar de functie van burgemeester van de gemeente Tytsjerksteradiel. Van de achttien kandidaten hebben er vijftien ervaring als burgemeester of wethouder. Ruim de helft van de sollicitanten (10) is tussen de vijftig en zestig jaar oud. Met zeven gegadigden is de VVD het ruimst vertegenwoordigd.

Zes belangstellenden zijn jonger dan vijftig, twee zijn ouder dan zestig. Naast de VVD’ers zijn ze lid van de PvdA (4), GroenLinks (3), CDA (2) en D66 (1). Van één gegadigde is de politieke kleur onbekend.

Commissaris van de Koning Joan Leemhuis maakt een selectie uit de sollicitanten en overlegt hierover met de gemeentelijke vertrouwenscommissie. De commissie spreekt met de geselecteerde kandidaten en brengt aan de raad verslag uit, voorzien van een conceptaanbeveling. De raad beslist uiteindelijk welke twee kandidaten op de aanbeveling komen te staan, en in welke volgorde.

De  minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties volgt in zijn voordracht aan de Kroon in beginsel  de aanbeveling van de raad. De Kroon benoemt vervolgens de nieuwe burgemeester per Koninklijk Besluit van benoeming. De nieuwe burgemeester volgt dan waarschijnlijk begin volgend jaar waarnemend burgemeester Wilma Mansveld op.

Wilma Mansveld kwam deze maand naar Tytsjerksteradiel als opvolger van de vertrokken burgemeester Eric ter Keurs. Toen Ter Keurs in 2010 solliciteerde naar het burgemeestersambt in Tytsjerksteradiel waren er eveneens achttien kandidaten.

Geschreven door: Redactie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook