Trendy Tiny House of belegen bungalow?

Steeds meer mensen besluiten zich van een groot gedeelte van hun bezittingen te ontdoen om in een Tiny House te trekken, of er zelf eentje te bouwen. En dat zijn echt niet alleen jongeren die door de overspannen woningmarkt geen ‘normale woning’ kunnen vinden. Ook vijftigers en pensionado’s zien de overstap van hun iets te grote woning naar zo’n hippe, duurzame en overzichtelijke manier van wonen wel zitten.

De Tiny House Movement

Net als bij veel andere populaire ontwikkelingen vinden we de oorsprong van de Tiny Houses in de Verenigde Staten. Door de flinke opdonder die de Amerikaanse economie kreeg en natuurrampen zoals orkaan Katrina, waren er veel mensen die het dak boven hun hoofd kwijt raakten. Door de wankelende woningmarkt werd het steeds moeilijker om aan een huis te komen, met als gevolg dat mensen hun eigen kleine huisjes gingen bouwen. Hoewel de Tiny House Movement uit noodzaak geboren werd, is de filosofie achter deze beweging inmiddels misschien wel het belangrijkste. Het gaat hier namelijk echt om bewust wonen, op kleine (ecologische) voet, waarbij je leven gaat over dat wat jij het belangrijkste vindt in het leven. Het gaat om het bereiken van een minimalistische milieuvriendelijke manier van wonen waarbij je zoveel mogelijk vrijheid voor jezelf creëert. Zo’n zes jaar geleden waaide deze levensstijl over naar Nederland en inmiddels is het begrip Tiny House ook hier niet meer weg te denken.

Tiny is ook echt Tiny!

Hoewel het ontwerp van de Tiny Houses ontzettend kan verschillen; van zelf in elkaar geknutseld met gerecyclede materialen, tot een luxe kant-en-klaar bouwpakket, hebben ze allemaal eenzelfde overeenkomst; ze zijn klein. Dat betekent dat ze een maximale vloeroppervlakte hebben van 50 vierkante meter. Er zijn Tiny Houses die op een vaste fundering staan, maar ook die verplaatsbaar zijn omdat ze op wielen gebouwd zijn. In tegenstelling tot een camper of recreatiewoning zijn Tiny Houses wel degelijk bedoeld om permanent in te wonen. Hoewel steeds meer mensen een Tiny House als vakantiewoning gebruiken is dit niet in lijn met de filosofie achter de Tiny House Movement, waarbij je juist zo minimalistisch mogelijk leeft.

Tiny én toegankelijk voor ouderen?

Het voordeel van een Tiny House is dat je het heel makkelijk kan aanpassen aan je eigen wensen en behoeften. Vooral wanneer je zelf een Tiny House laat bouwen of zelf bouwt kun je het helemaal ontwerpen zoals jij dat wilt. Daarbij kun je rekening houden met je eigen mobiliteit en kleine aanpassingen doen, zoals leuningen bij de trap en praktische lage opbergruimtes of een slaapkamer op de begane grond.

De voordelen van een Tiny House voor ouderen

Wij kunnen ons voorstellen dat je bij het idee van zo’n klein huis met name aan de nadelen denkt. Hoewel die er natuurlijk ook zijn, levert zo’n Tiny House ook een aantal leuke voordelen op, ook als je al wat op leeftijd bent, of misschien zelfs wel juist als je al wat ouder bent:

Een grote tijdsbesparing
Iedere huiseigenaar weet dat je nooit klaar bent met een eigen huis. Er is altijd wel een klusje te doen, iets te repareren of onderhouden en laten we het schoonmaken ook vooral niet vergeten. Hoe groter je huis (en bijbehorende tuin of erf) is, hoe meer tijd daarin gaat zitten. Vooral wanneer je ouder wordt kan dat als een enorme opgave gaan voelen. Hoewel een Tiny House natuurlijk ook wel het nodige onderhoud nodig heeft is dit echt wel een significant verschil met een reguliere woning. Een dweil over de vloer van een Tiny House halen is immers zo gepiept! Dat betekent dat jij of jullie zeeën van tijd overhouden om bezig te zijn met datgene waar jullie echt gelukkig van worden. Geheel in lijn met de filosofie van de Tiny House Movement.

Duurzaam
Hoewel het vaak de jongeren zijn die vooraan staan op allerlei klimaatdemonstraties blijkt uit onderzoek dat juist de generatie van 61 jaar en ouder zich het meest inzet als het om duurzaamheid gaat zoals een groenere woning, biologisch eten en duurzamer reizen en rijden. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat deze generatie vaak meer te besteden heeft dan de jongere generaties, maar dat duurzaamheid een belangrijk onderwerp is onder ouderen is wel duidelijk.

Een mooie reden om voor een Tiny House te kiezen is duurzaamheid. De meeste Tiny Houses worden gebouwd van natuurlijke of gerecyclede materialen die verkregen zijn met oog voor de natuur en het milieu. Bovendien zijn ze vaak zelfvoorzienend waardoor ze grotendeels energieneutraal zijn.

Kostenbesparend
Wonen in een Tiny House levert ook voordelen op voor je portemonnee. Vooral wanneer je er na je pensioengerechtigde leeftijd financieel op achteruit gaat kan dat een hele omschakeling zijn. Wanneer je kiest voor een Tiny House zit je niet vast aan een enorme hypotheek die je moet aflossen, en doordat deze schattige huisjes grotendeels zelfvoorzienend zijn en bovendien door hun geringe afmetingen ook veel minder energie nodig hebben, bespaar je enorm op de vaste lasten. Ook veel onderhoudskosten komen grotendeels te vervallen. Daarbij komt dat het laten bouwen of zelf bouwen van een Tiny House een stuk goedkoper is dan het neerzetten van een luxe bungalow. Hoe duur jouw Tiny House uiteindelijk is, bepaal je grotendeels zelf. Je kunt jouw huis helemaal van restmateriaal maken en zo geen cent uitgeven, maar je kun ook voor een superdeluxe kant-en-klaar Tiny House kiezen van een ton. Daarmee ga je echter wel een beetje voorbij aan de filosofie van deze minimalistische leefstijl.

Je eigen Tiny mantelzorgwoning
Wanneer je ouder en steeds meer hulpbehoevend wordt blijft het voor de meeste mensen ontzettend belangrijk dat je zolang mogelijk van je eigen stek kunt genieten en zoveel mogelijk zelfstandig kunt blijven doen. Maar soms zit er niks anders op dan een beroep doen op de hulp van een ander. Met een Tiny House kun je zelfstandig blijven wonen en genieten van je eigen privacy terwijl je toch direct de hulp van familie kunt inschakelen wanneer dat nodig is.

Gezellig in de Tiny House community
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je Tiny House ergens afgezonderd te bouwen (als je daar de grond voor kunt vinden) maar veel mensen kiezen er juist voor om te gaan wonen in een van de Tiny House buurtjes. Op steeds meer plekken worden namelijk kleine Tiny House wijkjes gerealiseerd, waar diverse mini-huisjes bij elkaar staan op een perceel. Onder andere in Almere, Apeldoorn, maar ook in Leeuwarden en zelfs Hardegarijp kun je deze Tiny House projecten terugvinden. Je woont hier dan gezellig in een buurtje met gelijkgestemden van allerlei verschillende leeftijden en achtergronden. Dat biedt toch wat meer diversiteit en misschien ook wel gezelligheid dan de gemiddelde seniorenwoning of bungalow.

Pas jij in een Tiny House?
Naast een heleboel positieve punten zitten er natuurlijk wel een paar haken en ogen aan zo’n klein huisje. In een leven verzamelt een mens nogal wat spullen. Het hele idee achter wonen in een Tiny House is dat je afscheid neemt van materiële zaken die je niet echt nodig hebt. Laten we eerlijk zijn, dat is niet voor iedereen even gemakkelijk. Heb jij bovendien een passie of hobby die nogal wat ruimte inneemt, ben je erg slecht ter been of heb je andere beperkingen die niet goed samengaan met zo’n beperkte leefruimte? Of word je al helemaal kriebelig bij het idee om zo op elkaars lip te zitten? Dan is een Tiny House misschien niet voor jou.

Zie jij een volledig andere leefstijl wel zitten en hou je wel van vrijheid en avontuur? Misschien is een Tiny House dan net iets voor jou!

Bron: www.tinyhousenederland.nl & www.marjoleininhetklein.com

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top