Vier heerlijke recepten met prei

Moestuinverhalen 29

Dat prei absoluut geen saaie groente is blijkt wel uit alle reacties die binnenkwamen op moestuinverhalen 26 over prei. Vandaar dat ik vijf tips samen heb gesteld. Wist je bijvoorbeeld dat je er ook koekjes van kunt maken?

Tip 1: ovenschotel met prei en gehakt

Dit is een recept voor twee personen. Het is geen ingewikkeld recept. Naast prei kun je natuurlijk nog meer ingrediënten toevoegen, zoals ui, paprika, courgette of mais. Wat heb je nodig? Mager rundergehakt (150 gram), prei (1), kookroom (ongeveer vijf eetlepels), crème fraîche (175 ml), knoflookpoeder (halve theelepel), verse peterselie, 1 ei, geraspte kaas, zout, peper, eventueel andere kruiden en olijfolie.

Hoe maak je het? Verwarm de oven voor op 220 graden. Meng het gehakt met zout en peper of gehaktkruiden. Was de prei en snijd deze vervolgens in dunne ringetjes. Bak de prei aan met een klein beetje olijfolie. Na vijf minuten voeg je de gehakt toe. Ondertussen maak je een mengsel van de crème fraîche, het ei, de kookroom, knoflookpoeder en de verse peterselie.

Is de gehakt rul? Dan schep je het gehakt samen met de prei in een ovenschotel. Hou je van gekruid eten? Voeg dan ook kerriepoeder of paprikapoeder toe. Het mengsel wat je hebt gemaakt giet je over de prei en gehakt heen. Voeg tot slot nog wat geraspte kaas toe en zet de schotel met prei en gehakt dertig minuten in de oven. Lekker met gebakken aardappeltjes.

Tip 2: gestoofde prei met appel

Dit is een recept voor vier personen. Wat heb je nodig? Vastkokende aardappels (500 gram), prei (600 gram), ham in plakken (80 gram), fijne mosterd (1 eetlepel), slagroom (200 ml), 1 appel (Elstar),

Hoe maak je het? Begin met het schillen van de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Doe de aardappels in een pan met water. Voeg eventueel een beetje zout toe. Kook de aardappels met het deksel op de pan in ongeveer twintig minuten gaar.

Ondertussen snij je de prei. Gebruik het lichtere gedeelte. Halveer in de lengte en was de prei goed schoon onder de kraan. Snij in halve ringetjes. Vervolgens snij je de ham in reepjes. Doe een klontje boter in een pan en verwarm de prei (ongeveer vier minuten). Voeg de ham, mosterd en slagroom toe en laat het ongeveer vijf minuten koken. Snijd de appel in plakjes, daarna in reepjes en voeg ze toe aan de prei. Breng op smaak met peper en zout. Serveertip: met een schnitzel. Meer een visliefhebber? Gestoofde kabeljauw is ook lekker.

Tip 3: preisoep

Heel veel lezers kwamen met de tip: soep! Zelf hou ik wel van een soepje. Preisoep is iets wat ik niet vaak eet, vandaar dat ik een recept op internet heb opgezocht. Wat heb je nodig? Prei (1kg), aardappelen (400 gram), doperwten (250 gram), kippenbouillon (1 liter) kerriepoeder (1 eetlepel), crème fraîche (twee eetlepels), zout en peper.

Hoe maak je het? Was de prei goed schoon en snij vervolgens in ringetjes. Verhit olijfolie in een pan en fruit de prei aan. Voeg de bouillon en de kerrie toe en breng aan de kook. Schil de aardappelen en rasp ze boven de pan. Laat het geheel ongeveer vijftien minuten koken en voeg de doperwten toe. Daarna nog vijf minuten door laten koken en tot slot de crème fraîche toevoegen. Wil je nog wat meer smaak? Voeg dan zout en peper toe.

Tip 4: preikoekjes

Hierbij een recept voor tien koekjes. De tijd die je ongeveer nodig hebt is twintig minuten. Wat heb je nodig? 1 prei, halve ui, drie/vier eieren, bloem (zes theelepels), tijm (1 eetlepel), zout en peper. Hoe maak je het? Snij de ui en de prei in hele kleine stukjes. Meng de groenten met de bloem, eieren, tijm en snufje zout en peper.

Doe een beetje olijfolie een in een pan en schep met een een lepel kleine rondjes in de pan. Bak drie tot vier koekjes per keer. Ongeveer twee tot drie minuten bakken en dan omkeren. Lekker met vlees en aardappels.

Tot zover alle tips. Eet smakelijk en alvast heel veel kookplezier. De prei in mijn tuin is zo langzamerhand op. Ik hoop dat het volgend jaar weer een succes wordt. Tot die tijd zal ik mijn prei in de plaatselijke supermarkt moeten kopen.

Vorige aflevering gemist. Klik hier voor deel achtentwintig.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top