Wat als je reuma hebt?

In Nederland zijn ruim twee miljoen mensen die met een vorm van reuma te maken hebben. Je kan reuma op elke leeftijd krijgen, dus ook kinderen. Vaak zie je aan de buitenkant niet dat iemand reuma heeft. Dat komt omdat de behandelingen voor reuma steeds beter worden. Hierdoor vergroeien handen, voeten en gewrichten niet meer zo erg als vroeger.

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd aandoeningen aan spieren, pezen en gewrichten. Het zorgt voor lichamelijke beperkingen. En niet alleen dat. Wanneer je met reuma te maken krijgt moet je niet alleen dealen met de ziekte, pijn en vermoeidheid, maar ook met alle vragen die je hebt over de ziekte.

Klachten zijn goed te behandelen, maar helemaal genezen kan niet. Wanneer je geconfronteerd wordt met reuma moet je een manier zien te vinden om ermee te leren leven. Reuma heeft impact op je gezin, hobby, werk, relatie, je toekomst, kortom: alles.

Diagnose reuma: het roer om

Ook Evelien (52) kreeg te maken met de diagnose reuma. Na de diagnose ging het in het begin alleen maar slechter. Haar droom om de wereld rond te reizen moest ze opgeven. Opeens moest het allemaal anders. Dat is moeilijk. Ze gaat nu niet meer iedere dag de strijd aan tegen de vermoeidheid. Ze heeft geleerd om bepaalde dingen niet meer te doen en andere wel.

Ook heeft ze werk gevonden wat past bij haar. Ze werkt nu als receptioniste in een hotel. Het toerisme trekt.  “Natuurlijk zou ik het liefst de hele wereld rondvliegen wat mijn droom was, maar voor nu is balans houden en genieten van andere dingen in het leven het allerbelangrijkste.”

Op tijd de batterij opladen

Balans houden doet ze door op tijd rust te pakken. Dat betekent dat je soms nee moet zeggen. “Het is moeilijk om niet alle uitnodigen die je krijgt te accepteren, maar door nee te zeggen, kan je leuke dingen ondernemen en dat is me heel wat waard.” Het duurde overigens bij Evelien enige tijd voordat ze het proces van op tijd je rust pakken onder controle had.

“Het kost tijd om te ontdekken op welke manier je het beste kan leven. Praat erover met vrienden en familie, zodat ze  begrip hebben voor de situatie. Blijf vragen stellen aan je arts. Het is handig om op de hoogte te zijn van alle ontwikkelingen rondom reuma, stel vragen over behandelingen en wat je zelf kan doen om de ziekte onder controle te houden.”

Wereld Reuma Dag

Elk jaar vindt op 12 oktober WereldReumaDag plaats. Wereldwijd wordt aandacht besteedt aan reuma en artrose. ReumaNederland en reumapatiëntenverenigingen ondernemen op en rond 12 oktober allerlei activiteiten om de impact van reuma op de patiënt en zijn omgeving te benadrukken.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top