Wat de kraanvogel met de MH17 ramp te maken heeft

We zullen nooit vergeten hoe in de zomer van 2014 een Boeing 777 van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH17 neerstortte, nadat het beschoten werd door een luchtdoelraket boven Oekraïne. Aan boord waren 298 passagiers, waarvan 193 de Nederlandse nationaliteit hadden.

Bijna iedereen kende wel iemand die een inzittende persoonlijk had gekend. Er hing een donkere deken van rouw over ons land, die voelbaar was in al onze vezels. Nog lang na de bewuste 17 juli hadden we de beelden op het netvlies van wrakstukken van het vliegtuig met daartussen de spullen van de inzittenden die op weg waren naar hun vakantieadres of familiebezoek. Rouw met een grote hoofdletter.

Op zoek naar de waarheid

Het onderzoek naar de crash en het bergen van de lichamen en persoonlijke bezittingen verliep moeizaam. Nu, vier jaar later, wordt nog steeds geprobeerd de waarheid aan het licht te brengen. De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen roepen Rusland op om snel opheldering te geven. Volgens de G7 is het bewijsmateriaal dat het toestel neergehaald werd door een Buk-raket van het Russische leger ‘overtuigend, significant en verontrustend’. Rusland heeft dit altijd ontkend. Het zou de nabestaanden enorm helpen als Rusland haar opstelling zou veranderen. De waarheid is belangrijk voor de verwerking.

Kraanvogels

Ook blijvende aandacht is een manier om te verwerken. Gisteren werd in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid een reizend kunstwerk onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de MH 17. Het bestaat uit 298.000 origamikraanvogels en is een initiatief van een docente en nabestaande, die haar vriendin en collega verloor bij de ramp. Ze vouwde met haar leerlingen duizend kraanvogels voor die vriendin en het filmpje daarvan zorgde al snel voor kraanvogels uit de hele wereld. Toen ontstond het plan om voor alle 298 slachtoffers duizend kraanvogels te vouwen.

Het Japanse meisje Sadako Sasaki

De kraanvogel is niet zomaar gekozen. Deze origami vogel is wereldwijd bekend door het verhaal van het Japanse meisje Sadako Sasaki. Zij was twee jaar toen de atoombom op 6 augustus 1945 op Hiroshima viel. Ze overleefde de verschrikkelijke aanval, groeide op en bleek een goede atlete, maar toen ze elf jaar was kreeg ze leukemie als gevolg van de straling. Een vriend vertelde haar dat als ze, volgens een oude legende, 1000 kraanvogels zou vouwen, ze een wens mocht doen. Ze maakte in het ziekenhuis meer dan 1000 Tsuru en wenste wereldvrede en het einde van al het lijden. Ze stierf op haar twaalfde… In Hiroshima in het Vredespark staat een kindervredesmonument: een beeldje van het meisje terwijl ze een gouden kraanvogel vasthoudt. Overal hangen slierten bont gekleurde kraanvogels en het is heel erg indrukwekkend. Iedere schoolklas die het park bezoekt voor een geschiedenisles neemt 1000 kraanvogels mee.

kraanvogels in Japan
Vredespark Hiroshima

Hilversum

Dat dit kunstwerk voor de nabestaanden nu in Hilversum te zien is, is ook niet toevallig. Alle slachtoffers zijn in Hilversum geïdentificeerd en maar liefst vijftien inzittenden kwamen er vandaan. In plaats van een kaarsje op te steken kan iedereen in Beeld en Geluid een kraanvogel vouwen.

Wil je zelf een kraanvogel leren vouwen? Bekijk dan hier een instructiefilmpje.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top