Wetenschappers ontdekken nieuwe smaak: die van koolhydraten

Iedereen die een beetje op zijn gewicht let, weet het: het is moeilijk om die zak chips of dat bord pasta te laten staan. Wetenschappers denken dat het komt omdat we koolhydraten kunnen herkennen als aparte smaak.

Lang dachten we dat we maar vier smaken konden onderscheiden: zout, zoet, zuur en bitter. Aan die lijst werd zeven jaar geleden umami toegevoegd, en nu komt er dus nog een smaak op die lijst terecht: die van koolhydraten.

Belangrijk onderdeel in dieet
De wetenschappers van de Oregon State University in de Verenigde Staten vonden het vreemd dat overal ter wereld veel koolhydraten worden gegeten, maar dat we ze niet kunnen proeven. “Het is gewoon een heel gek idee dat we niet kunnen proeven wat we eten”, zegt Juyun Lim, die het onderzoek leidde, tegen de New Scientist.

Tot nu toe werd altijd gedacht dat complexe koolhydraten, zoals zetmeel, in de mond al afgebroken worden tot suiker, en dat we koolhydraten dus proeven omdat we een zoete smaak proeven. Maar met een aantal proefpersonen heeft Lim het tegendeel bewezen.

Smaak van calcium
Ze liet ze eerst de smaak van een koolhydratendrankje beschrijven. Vervolgens blokkeerde ze de receptoren op de tong die zoete smaken kunnen proeven, en ze liet de proefpersonen het drankje nog een keer drinken. Ze proefden precies dezelfde smaak.

Daarmee heeft ze bewezen dat de smaak van koolhydraten geen zoete smaak is, maar een andere, nieuwe smaak. Overigens is dit waarschijnlijk niet de laatste smaak die ‘ontdekt’ wordt: er bestaan ook vermoedens dat we de smaak calcium kunnen herkennen.

Deel dit artikel

Scroll naar top