Wat eet en drink je op warme dagen?

Het is puffen en zweten momenteel. Veel mensen hebben geen zin om te koken en door de warmte is het met de eetlust van de meesten niet zo goed gesteld. Uiteraard is het wel van belang om goed te eten en te drinken als het warm is. Maar wat dan?

Het allerbelangrijkste is goed drinken. Hierdoor hou je je vochtvoorraad in je lichaam op peil. Tijdens deze hete dagen heb je ongeveer twee liter vocht nodig. Je kan bijvoorbeeld ieder uur wat te drinken nemen. Zo weet je zeker dat je genoeg binnenkrijgt. Met name als je wat ouder bent is het van belang om goed te drinken. Pas op met alcohol, want alcohol droogt je lichaam uit.

Groente en fruit

Met alleen vocht kom je er niet, want je lichaam heeft eveneens eten nodig. Wanneer je iets minder dan normaal eet vanwege de warmte is dat over het algemeen niet problematisch. Niets eten is geen optie, want je lichaam heeft nou eenmaal essentiële voedingsstoffen nodig. Wanneer je geen trek hebt kan het eten van fruit en groente uitkomst bieden. Het is wat makkelijker om naar binnen te krijgen en het zit vol vitamines. Daarnaast is het een goed idee om brood te eten, omdat brood jodium bevat. Of een maaltijdsalade, ook iets wat goed te doen is met warmte.

Pittig eten

Extra zout eten is niet noodzakelijk volgens het Voedingscentrum. Je krijgt voldoende binnen via je eten. Wat wel kan helpen is pittig eten. Hiermee drijf je de warmte uit je lichaam. Het werkt hetzelfde als thee en koffie. Door warmte gaat de temperatuur van je lichaam iets omhoog waardoor je gaat zweten. En zweten helpt om je lichaam te koelen. Het is dus een beter idee om iets pittigs te eten in plaats van een ijsje. Koud eten helpt juist niet.

Geen vette snacks

Tot slot moet je oppassen met vet voedsel. Wanneer je dit met warm weer eet kan het zwaar op je maag vallen. Het duurt een stuk langer dan normaal voordat het verteerd is. En dat is niet echt handig tijdens een hittegolf. Ga je barbecueën? Dat kan, maar varieer. Kies licht verteerbaar vlees, vegetarische gerechten of leg een visje op de barbecue.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top