Koud water of hete thee? Wat is beter bij mooi weer?

Voor de tijd van het jaar is het deze week warm. Wanneer het warm is zoek je verkoeling. Een ijsje op het terras, een koud biertje of een flesje water. Waar je misschien niet zo snel aan denkt is een kop warme thee. Terwijl dat misschien een betere optie is.

Door een kopje warme thee te drinken gaat je lichaamstemperatuur tijdelijk omhoog door de warmte van de thee. Door hitte gaat je lichaam zweten. Zweten zorgt er vervolgens voor dat je lichaam afkoelt.

Koude dranken helpen tijdelijk

Door koude dranken te nemen koel je ook af, maar dat is maar voor heel even. Daarna stijgt je lichaamstemperatuur weer en krijg je het nog warmer. Koud water drinken helpt dus eigenlijk niet. Wanneer je grote hoeveelheden drinkt gaat het bloed in je lichaam zelfs minder snel stromen. Gevolg hiervan is dat je lichaam het moeilijk heeft met het afvoeren van warmte.

Een enkel glas helpt niks

Echter hou je het bij een glaasje water dan gaat je lichaamstemperatuur niet zo snel omhoog. Wat dat betreft heeft een glaasje koud water of een kopje warme thee niet zoveel effect. Dat heeft het wel als je een aantal glazen of kopjes achterelkaar drinkt.

Voldoende drinken

Best gek dat warm drinken er dus voor zorgt dat je lichaam afkoelt. Maar hou je niet zo van warme thee als het buiten heet is dan is het echt niet erg om koude drankjes te drinken. Eigenlijk maakt de temperatuur van je drankje niet zoveel uit. Het is namelijk veel belangrijker dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Ongeveer twee liter per dag. Neem elk uur een glaasje drinken al het warm is.

Bron: Voedingscentrum

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top