Recordaantal gemeentes laten blaadjes liggen

De herfst is volop in het land, de blaadjes vallen van de bomen. Als het aan tuinarchitect Louis De Jaeger ligt laten we de blaadjes best liggen. Samen met illustratrice Tine Dhollander heeft hij de derde editie van de #laatzeliggen campagne gelanceerd waar tientallen gemeentes aan meedoen en die momenteel viraal gaat.

Op vrijwel iedere straathoek is momenteel een bladkorf te zien, een zicht dat misschien binnenkort zal verdwijnen. “Momenteel gooien mensen blaadjes weg, maar ze beseffen niet hoe kostbaar die zijn” zegt Tine Dhollander. Blaadjes zijn niet alleen gratis meststof en ze houden bomen gezond, ze zorgen ook voor voedsel voor vogeltjes, veel duurzamer dan vetbollen. Verschillende gemeentes stappen mee in dit verhaal en helpen de boodschap te verspreiden.

“Wij doen een massale oproep aan iedereen om een warme chocomelk te drinken en te genieten van de herfstgeur in plaats van de blaadjes te rapen” zegt Louis De Jaeger. Je doet meer kwaad dan goed door blaadjes te ruimen, zelfs je gazon kan er tegen, zolang het geen pakken worden.

“Vorige zomer was misschien de warmste én de droogste zomer tot nu toe, maar zal wellicht de koudste en natste zomer zijn van de komende tien jaar.” klinkt het. De manier om ons te wapenen tegen die droogte is de blaadjes te laten liggen. Die zullen heel de winter verteren en een natuurlijke sponslaag vormen die het water beter vasthoudt. Zo heb je in de lente en zomer mooiere planten en een goedkopere waterrekening.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top